Δεν σε κάνει πολίτη ένα βραβείο!

Δεν σε κάνει πολίτη ένα βραβείο!

Η πρόσφατη βράβευση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το βραβείο «Global Citizen» από το Ατλαντικό Συμβούλιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και προβληματισμούς.

Σε μια εποχή που οι πολίτες παγκοσμίως βιώνουν την φτωχοποίηση και την απογοήτευση από τους πολιτικούς τους, η έννοια του «πολίτη» αποκτά άλλη διάσταση.

Τι σημαίνει πραγματικά να είσαι πολίτης; Είναι η συμμετοχή και η ευθύνη απέναντι στην κοινωνία ή απλώς η αποδοχή ενός βραβείου που προέρχεται από αμφιλεγόμενους χορηγούς;

Η βράβευση του Μητσοτάκη, που συνοδεύτηκε από την παρουσία εκπροσώπων εταιρειών όπως η Pfizer και η Siemens, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα και την αξιοπιστία των βραβείων αυτών.

Ποια είναι η «εξαιρετική πορεία» του Μητσοτάκη στον ιδιωτικό τομέα που δικαιολογεί μια τέτοια αναγνώριση; Η σύντομη επαγγελματική του πορεία, που περιλαμβάνει θέσεις σε τράπεζες και εταιρείες, δεν φαίνεται να υποστηρίζει την εικόνα ενός «παγκόσμιου πολίτη».

Αντίθετα, οι πολίτες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες των πολιτικών αποφάσεων που οδηγούν σε οικονομική κρίση και κοινωνική ανισότητα.

Η βράβευση αυτή, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια προσωπική αναγνώριση, αλλά ένα σύμβολο της απομάκρυνσης των πολιτικών από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Οι πολίτες πρέπει να αναγνωρίσουν την αξία της συμμετοχής τους και να απαιτήσουν από τους ηγέτες τους να είναι υπεύθυνοι και διαφανείς.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο ενεργός πολίτης είναι αυτός που διαμορφώνει την πολιτική, όχι οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί των γνωστών πολιτικών οικογενειών.

Η πολιτική δεν είναι προνόμιο μιας ελίτ, αλλά δικαίωμα και ευθύνη όλων μας.

Ο ενεργός πολίτης συμμετέχει, ακούει, ενημερώνεται και διεκδικεί τα δικαιώματά του, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας.

Η ουσία είναι να δημιουργήσουμε πραγματικούς πολίτες, που θα αναγνωρίζουν την αξία της πολιτείας και θα απορρίπτουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις ψευδείς βραβεύσεις.

Η βράβευση του Μητσοτάκη δεν είναι παρά μια παρωδία που αποδεικνύει την ανάγκη για μια νέα αντίληψη του πολίτη, που θα βασίζεται στην αλήθεια, την ευθύνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ας μην πέσουμε στην παγίδα της πολιτικής καφενείου, αλλά ας αναζητήσουμε την ουσία της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής ευθύνης.

Η πραγματική βράβευση είναι η πολιτεία και η ενεργή συμμετοχή μας σε αυτήν.

Σπύρος Λευθεριώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *