Αύξηση τιμών φέρνει το 2024…φαινόμενο αισχροκέρδειας;

Αύξηση τιμών φέρνει το 2024…φαινόμενο αισχροκέρδειας;

Δύσκολο αναμένεται να είναι το «μέτωπο» των ανατιμήσεων στα τρόφιμα το 2024, καθώς σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της εταιρείας Circana, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν.

Οι αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ επιβάρυναν σημαντικά τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών την περσινή χρονιά, γεγονός που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος, με πρωταγωνιστές στις ανατιμήσεις στα φρούτα και στα λαχανικά, καθώς σύμφωνα με αναλυτές και εμπόρους, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη εργατικών χεριών περιορίζουν την παγκόσμια παραγωγή, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη.

Παράλληλα, οι κατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ-μάρκετ δείχνουν νέες αυξήσεις και σε μια σειρά προϊόντων όπως τα προϊόντα κονσέρβας , όσπρια και ρύζι , δημητριακά, λάδι, αλλαντικά κ.α..

Αυξάνει η τιμή στο βαρέλι πετρελαίου και αμέσως τσιμπάνε οι τιμές στη βενζίνη (λες και δεν έχουμε απόθεμα και αποθήκες). Πέφτουν οι τιμές στο βαρέλι στο μισό και δεν πέφτει καθόλου η τιμή στα πρατήρια.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας;

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα λεγόμενα pass, δηλαδή με έκτακτες ενισχύσεις και όχι με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με τον νόμο 5045/ 2023 είναι ελάχιστες και δεν προσαρμόζονται στην τεράστια αύξηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, στις τηλεπικοινωνίες, στα καύσιμα, έχουν δημιουργήσει παράλογη αύξηση των τιμών.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Το κράτος υποχρεούται σταθερά να μεριμνά για τη δίκαιη αντιμετώπιση κάθε πολίτη και για την εξασφάλιση της ευημερίας του με απολύτως ισότιμο τρόπο.. κάτι το οποίο δεν βλέπουμε να συμβαίνει.

Καθημερινά διατυμπανίζουν τα ΜΜΕ αυξήσεις στα εισοδήματα μέσω των αυξήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόματα αλλά δεν μας λένε πως θα μειωθούν οι συνέπειες της ακρίβειας της διαβίωσης του πολίτη.

Μήπως οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι το κράτος δεν είναι μια έννοια που προσδιορίζει έναν αντίπαλο τους, αλλά είναι η ίδια τους η δύναμη – κραταιότητα;

Το ζήτημα είναι ότι την δύναμη των πολιτών την διαχειρίζονται αλλότριοι κομματικοί μηχανισμοί διοίκησης (κυβερνήσεις) υφαρπάζοντας την εντολή τους κάθε τέσσερα χρόνια δια της ψήφου τους.

Οι ίδιοι οι πολίτες είναι αυτοί που με την δυναμική τους και ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά, μπορούν να διαχειριστούν δικαιότερα την λειτουργία του κράτους τους.

‘Αρχειν και άρχεσθαι!

Χούτου Θεολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *