Χαμένοι οι καταναλωτές με τα χρωματιστά τιμολόγια…

Χαμένοι οι καταναλωτές με τα χρωματιστά τιμολόγια…

Δημοσιεύθηκαν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο, στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων,συγκεντρωτικά για το σύνολο των προμηθευτών για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

Τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί και περιλαμβάνουν τις χρεώσεις για τα «πράσινα» τιμολόγια, που είναι υποχρεωτικά για όλους τους προμηθευτές, με κοινή φόρμουλα υπολογισμού τα «μπλε» που είναι σταθερά και τα κίτρινα (κυμαινόμενα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι χρεώσεις για τα πράσινα τιμολόγια κυμαίνονται από 13,635 έως 19,8 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ τα μπλε (σταθερά) κλιμακώνονται από 14,9 έως 36 σεντς και τα κίτρινα (όσα έχουν ανακοινωθεί) από 12,653 έως 16,69 σεντς.

Πέρα από την κατανόηση των διαφορών στα τιμολόγια ρεύματος διαφορετικών χρωμάτων, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η αισχροκέρδεια θα είναι παρούσα σε όλα, είτε η ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώνεται εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων μετά την πάροδο. Και το πρόβλημα δεν είναι αυτή καθαυτή η ρήτρα, αλλά η δυνατότητα αισχροκέρδειας της χονδρεμπορικής αγοράς και η ρηχή αγορά ενέργειας στην Ελλάδα.

Όποιο τιμολόγιο και αν επιλέξουν οι καταναλωτές η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό για να μειώσει την αισχροκέρδεια στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος.

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που έχει ελάχιστα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών, αλλά αντίθετα, το σύνολο των καταναλωτών είναι εκτεθειμένο απευθείας στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς. Επιπλέον, στη χονδρεμπορική αγορά συχνά παρατηρούνται στρεβλώσεις με προσφορά τιμών με μεγάλο συντελεστή κέρδους από τους ηλεκτροπαραγωγούς, επειδή η αγορά είναι ολιγοπωλιακή από τη μια και δεν ελέγχεται επαρκώς από την άλλη.

Τελικά το αποτέλεσμα, να είναι πάντα χαμένοι οι καταναλωτές και κερδισμένο το ολιγοπώλιο του ρεύματος, γιατί; δεν υπάρχει έλεγχος από την Πολιτεία.

Με μια κυβέρνηση απόλυτα παραδομένη στο ιδιωτικό κεφάλαιο διαφημίζει τα χρωματιστά τιμολόγια και ωραιοποιεί την τραγική κατάσταση που θα βρεθούν οι πολίτες καθώς αναλυτές προειδοποιούν για την εξαιρετικά ρευστή ατμόσφαιρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την σύγκρουση στην Μέση Ανατολή κάτι που μπορεί να εκτινάξει τις τιμές ενέργειας στα ύψη με μόνους κερδισμένους τους προμηθευτές, καθώς ξεπουλήθηκε το δημόσιο αγαθό άρα δεν υπάρχει ταβάνι στις τιμές κιλοβατώρας πόσο μάλλον όταν στην Ελλάδα οι καταναλωτές στα τιμολόγια τους πληρώνουν εκτός του ρεύματος και ένα σωρό άλλους φόρους άσχετους με την ενέργεια..

Θα πρέπει να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς με αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

Για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους, και η Πολιτεία να είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει Πολιτεία και δεν υπάρχει διότι δεν υπάρχουν Πολίτες να ενδιαφέρονται για τα κοινά ώστε να μπορούμε να υλοποιήσουμε κάτι τέτοιο…

Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα πρέπει να έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Χούτου Θεολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *