Υποτακτική Εξωτερική Πολιτική του Κυρ. Μητσοτάκη προς όφελος της Αλβανίας.

Υποτακτική Εξωτερική Πολιτική του Κυρ. Μητσοτάκη προς όφελος της Αλβανίας.

Χούτου Θεολογία

Στη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης και των δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τις 18/12/2024, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο επίκεντρο την ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής. Ειδικά για την Αλβανία, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ”ο θεματοφύλακας” της ευρωπαικής της πορείας, επισημαίνοντας ζητήματα που άπτονται της ελληνικής μειονότητας, όπως η προστασία των περιουσιακών τους δικαιώμάτων, καθώς και η κατοχύρωση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε ότι η επίλυση τέτοιων ζητημάτων μετατοπίζεται πλέον από το διμερές στο ευρωπαικό επίπεδο, ενισχύοντας την πίεση προς την Αλβανία. Αναγνώρισε, μάλιστα,θετικές ενδείξεις κινητικότητας από την αλβανική πλευρά.

Η δήλωση του Μητσοτάκη ότι ”η ευρωπαική πορεία των βαλκανικών χωρών μπορεί να οδηγήσει και στην επίλυση χρόνιων ζητημάτων όταν αυτά ανάγονται από διμερή σε ευρωπαικά” εκλαμβάνεται ως μια τακτική αποφυγής της ευθύνης.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική υπογραμμίζει τα χρόνια ανεπίλυτα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Αναμφίβολα, η διαχρονική αδράνεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε θέματα στρατηγικής εθνικής σημασίας, όπως:
Η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η διασφάλιση περιουσιακών δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας) και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης μέσω των ανοιχτών συνόρων, αναδεικνύει την ανάγκη για πιο τολμηρές και συστηματικές κινήσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η έλλειψη αντίδρασης, όταν ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα σε μια επίσκεψή του στην Ελλάδα, διοργάνωσε φιέστα στο κλειστό στάδιο στο Γαλάτσι της Αθήνας στις 12 Μαίου 2024 και εκεί δήλωσε ότι ”η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες όσο ανήκει και στους Αλβανούς”, προκαλώντας πανηγυρισμούς στα αλβανικά ΜΜΕ, χωρίς να υπάρξει επίσημη απάντηση από την ελληνική πλευρά.

Το προφίλ της Ελλάδος στις διεθνείς σχέσεις παραμένει υποτονικό.
Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δεν έχει τοποθετήσει ζητήματα ελληνικής εθνικής σημασίας στο τραπέζι συνομιλιών επί της ουσίας, ούτε θα το πράξουν. Η στρατηγική που ακολουθούν, μοιάζει περισσότερο με παθητική αναμονή παρά με ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Η εικόνα μιας χώρας που προβάλλεται ως δεδομένη σύμμαχος, αποφεύγοντας ρήξεις για την υπεράσπιση των εθνικών της θέσεων, υπονομεύει την θέση της τόσο στο ευρωπαικό όσο και στο παγκόσμιο σκηνικό.

Μια στρατηγική που βασίζεται στην ”διεθνοποίηση΄΄ ενός προβλήματος είναι λανθασμένη. Εδω προκύπτει το ερώτημα αν αποτελεί συνειδητή τακτική ή απλώς έναν τρόπο παράκαμψης ΄΄δύσκολων” διμερών ζητημάτων. Με άλλα λόγια, εκλαμβάνεται ως ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς η Ελλάδα ουσιαστικά αποποιείται της δυνατότητας άμεσων διπλωματικών χειρισμών, περιμένοντας απο την Ε.Ε. να επιλύσει ζητήματα που σχετίζονται με βασικά εθνικά συμφέροντα.

Μια πραγματική, ισχυρή εξωτερική πολιτική οφείλει να γνωρίζει και να στηρίζει τα δίκαια των Ελλήνων πολιτών την εθνική κυριαρχία και να προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας, διασφαλίζοντας ισχυρή παρουσία και άμεση παρέμβαση σε οποιοδήποτε ζήτημα θίγει την Ελλάδα.

Η πολιτιστική και γεωπολιτική σημασία της περιοχής της Βορείου Ηπείρου είναι αδιαμφισβήτητη.

Η Αλβανία ιδρύθηκε ως κράτος το 1913 επάνω στα χώματα της αρχαίας Ιλλυρίας καταπατώντας εδώ και πολλά χρόνια τα δίκαια των Ελλήνων Βορειο-Ηπειρωτών.

Η Αλβανία, οφείλει να κατανοήσει ότι ο ευρωπαικός δρόμος δεν περνά μόνο από την θεσμική μεταρρύθμιση, αλλά και από την πλήρη εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου, που περιλαμβάνουν τον σεβασμό των μειονοτήτων και της ιδιοκτησίας τους.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε φοβική, ούτε υποτακτική. Οφείλει να είναι ηχηρή, δυναμική και προσανατολισμένη αποκλειστικά στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας, των δικαίων και της θέσης της Ελλάδος στον παγκόσμιο χάρτη, λειτουργώντας ως πραγματικός θεματοφύλακας όχι μόνο της πορείας των άλλων, αλλά πρώτα απ’ όλα, της δικής της .

Για να γίνει αυτό χρειάζεται η χώρα μας να διακυβερνηθεί από μια Ελληνική Κυβέρνηση που να ασκεί μια πραγματική εξωτερική πολιτική. Που θα γνωρίζει την ιστορία και τα θέματα της Ελλάδος σε όλον τον πλανήτη.

Γιατί η Ελλάς είναι το λίκνο του πολιτισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτά δεν είναι κενές λέξεις, είναι υποχρέωση, ευθύνη και αδιαπραγμάτευτη παρακαταθήκη για το έθνος των Ελλήνων.

Όπου υπάρχει αδικία κατά της Ελλάδος, όπου διακυβεύεται το όνομά της, η ιστορία της, εκεί πρέπει να βρίσκεται η φωνή μας, για να επιβάλει την αλήθεια.

Κάθε Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα στην ασφάλεια, την δικαιοσύνη και την υπεράσπιση των συμφερόντων του, είτε βρίσκεται εντός των συνόρων, είτε σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Μια ελληνική κυβέρνηση, που η απάντησή της θα είναι άμεση, δυναμική και αποφασιστική για να ξεκαθαρίζει κάθε παραπληροφόρηση,ψεύδος ή αδικία.
Να σταματήσει κάθε απόπειρα υπονόμευσης της κυριαρχίας μας.
Να θυμίζει ότι η Ελλάς είναι μια χώρα που δεν εκβιάζεται, δεν φοβάται, δεν υποχωρεί, και που προστατεύει την ιστορική της κληρονομιά.

Θέλουμε μια Ελλάς που θα διεκδικεί με θάρρος τα δίκαιά της στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα της.

Η φωνή μας θα πρέπει να είναι καθοριστική. Καμιά διαπραγμάτευση.

Γιατί Η ΕΛΛΑΣ δεν είναι μόνο χώρα, είναι παγκόσμιο σύμβολο και εμείς έχουμε την τιμή και την ευθύνη να την υπερασπιστούμε!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *