Τα παιδιά θύματα πράξεων βίας

Τα παιδιά θύματα πράξεων βίας

Περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε δικαστικές διαδικασίες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε ετήσια βάση, είτε άμεσα σε υποθέσεις διαζυγίου ή ως θύματα ή μάρτυρες είτε έμμεσα αξιόποινων πράξεων και οι αποφάσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή τους.


Τα παιδιά μπορεί να είναι θύματα πράξεων βίας όχι μόνο στο σπίτι τους και στο σχολείο, αλλά και σε δραστηριότητες αναψυχής και ψυχαγωγίας, στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης καθώς και εκτός και εντός του διαδικτύου. Μορφές βίας εις βάρος των παιδιών, που είναι κοινωνικά ή πολιτισμικά αποδεκτές, αποτελούν βαθιά ριζωμένα εμπόδια στην ΕΕ, καθώς, μέχρι σήμερα, μόλις 23 χώρες απαγορεύουν εντελώς τη σωματική τιμωρία. Το βίωμα της βίας στην παιδική ηλικία μπορεί να έχει συνέπειες σε όλη την υπόλοιπη ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά θα πρέπει να αισθάνονται άνετα και ασφαλή ώστε να μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στις διαδικασίες, ενώ τα δικαστικά συστήματα πρέπει να προσαρμοστούν στις ειδικές ανάγκες των παιδιών και να σέβονται τα δίκαια τους, κάτι που σήμερα δεν είναι πάντα εφικτό.

Έχουμε κακοποιημένα παιδιά ηλικίας 7 και 12 χρόνων, φτάνουν 17 και 22 χρόνων και οι υποθέσεις τους δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί, ενώ αλλεπάλληλες φορές εξαναγκάζονται αυτά τα παιδιά να ξαναζήσουν το δράμα τους, εφόσον καλούνται σε ανακρίσεις διαφορετικών εισαγγελέων κάθε φορά, συν το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν κάποια ψυχολογική βοήθεια αλλά και την ψυχική αγαλλίαση βάση της τιμωρίας αυτών .

Ως μέτρα εξασφάλισης αλλά και ταχύτατης απόδοσης Δικαιοσύνης σε υποθέσεις ανηλίκων θα πρέπει να είναι:

Η έγκαιρη αναγνώριση παραβίασης δικαιωμάτων του παιδιού, από τα αρμόδια όργανα και φορείς,

Η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης γονιών με παιδιά έτσι ώστε να μιλούν τα παιδιά στους γονείς για τα πάντα.

Συστηματική εκπαίδευση και επιμόρφωση των αρμόδιων φορέων.

Για την αποφυγή ψυχικής ταλαιπωρίας του παιδιού, να υπάρχει συνεχής επιμόρφωση τόσο των δικαστών, όσο εισαγγελέων και αστυνομικών, πάνω στο οικογενειακό δίκαιο.

Συντονισμός αρμοδίων οργάνων, για να υπάρχει αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην εκδίκαση και δημιουργία φιλικών χώρων για τα παιδιά που οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η  διάρκεια ποινικών και αστικών διαδικασιών εξυπηρετούν το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, θεσπίζοντας ουσιαστικές εγγυήσεις για να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και περιττές ακροάσεις παιδιών.

Δυστυχώς έχουμε ανεπαρκή κατανομή ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Ο φόρτος εργασίας δικαστών και επαγγελματιών κοινωνικής πρόνοιας είναι υψηλός και το προσωπικό δεν επαρκεί.

Η  κατανομή των πόρων δεν αντιστοιχεί στον φόρτο εργασίας των υποθέσεων ούτε στις ανάγκες των παιδιών που εμπλέκονται στις διαδικασίες.

Αναρωτηθήκαμε πως φτάσαμε ως κοινωνία να μην φτάνει το προσωπικό να καλύψει τις τόσες πολλές υποθέσεις που υπάρχουν και αφορούν στα παιδιά;;;

Που είναι η προστασία του παιδιού;

Αν δεν ενεργοποιηθούμε να προστατεύσουμε όλοι εμείς οι πολίτες τα παιδιά ποιος θα το κάνει;

Μην περιμένουμε να το κάνουν όλες αυτές οι κυβερνήσεις, που ο μόνος σκοπός τους είναι με τους νόμους που ψηφίζουν τα τελευταία χρόνια, η διάλυση της οικογένειας…

Υπερασπίσου το παιδί

γιατί αν γλιτώσει το παιδί

υπάρχει μέλλον.

Xoύτου Θεολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *