Η Ελλάδα επιλέχθηκε, ανάμεσα σε 46 χώρες, ως «Χώρα Εταίρος» στο κοινό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διαμόρφωση της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στόχος του έργου, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Ελλάδα από το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι:
. Να συμβάλει, στην πρακτική εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη σε όλη την Ευρώπη τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
. Να συνδράμει στη βελτίωση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών που έρχονται σε επαφή με το Νόμο – όπως παραβάτες, θύματα ή μάρτυρες σε εξωδικαστικές, δικαστικές -αστικές και ποινικές υποθέσεις- και διοικητικές διαδικασίες.
. Να διασφαλίσει την εφαρμογή των σχετικών διεθνών νομικών πλαισίων και προτύπων για τη «Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη», τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι ομάδες -στόχοι αυτού του έργου θα είναι, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, στελέχη της αστυνομίας, δικηγορικοί σύλλογοι, κοινωνικές υπηρεσίες, ψυχολόγοι, διαμεσολαβητές και επαγγελματίες που εργάζονται με και για τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το νόμο, καθώς και οι οικογένειες τους.
Αυτό μπορεί να συμβεί όπως για αλλαγή φύλου του παιδιού, για οικογενειακά θέματα, όπως το διαζύγιο ή η υιοθεσία, για θέματα διοικητικής δικαιοσύνης όπως ιθαγένειας ή μετανάστευσης ή για θέματα ποινικής δικαιοσύνης ως θύματα, μάρτυρες ή δράστες των εγκλημάτων.
Παρότι η νομοθεσία της ΕΕ παρέχει συγκεκριμένα δικαιώματα και εγγυήσεις στα παιδιά που πέφτουν θύματα αξιόποινων πράξεων και ελάχιστες εγγυήσεις για παιδιά-μάρτυρες ορισμένων αξιόποινων πράξεων, διαπιστώνεται έλλειψη ισοδύναμων εγγυήσεων για παιδιά που εμπλέκονται σε αστικές διαδικασίες. Ομοίως, η νομοθεσία της ΕΕ δεν παρέχει εγγυήσεις για παιδιά-μάρτυρες αξιόποινων πράξεων που δεν καλύπτονται από ειδική ανά θεματολογία νομοθεσία —όπως η νομοθεσία περί εμπορίας ανθρώπων ή σεξουαλικής κακοποίησης. Οι διάφορες διεθνείς νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όντως επιβάλλουν ορισμένες υποχρεώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η ωριμότητα ενός παιδιού είναι κρίσιμης σημασίας για τον προσδιορισμό του τρόπου συμμετοχής του στις δικαστικές διαδικασίες. Οι ερωτηθέντες επαγγελματίες αναφέρουν ότι οι αξιολογήσεις ωριμότητας βασίζονται κυρίως στις μεμονωμένες γνωμοδοτήσεις των δικαστών ή καθορίζονται με βάση την ηλικιακή κατηγορία, χωρίς να υπάρχει ένα σαφές σύνολο κριτηρίων.
Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες υποτιμούν τις γνώσεις και την ικανότητα αντίληψης των παιδιών, καθώς οι ίδιοι δεν έχουν επαρκείς γνώσεις ούτε αντίληψη των συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν τα παιδιά.
Συνήθως τα παιδιά δεν μιλάνε εύκολα για περιστατικά σωματικής ή λεκτικής κακομεταχείρισης ακόμη και σε ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης.
Πρέπει τα παιδιά να εμπιστευτούν. Ο μόνος τρόπος για να μιλήσουν είναι να εμπιστευτούν. Άρα οφείλουμε να έχουμε στενές σχέσεις στην οικογένεια ή στενές φιλικές, διαπροσωπικές σχέσεις γιατί αυτές συμφέρουν στα παιδιά μας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν και να προλάβουμε σοβαρές επιθετικές διαταραχές συμπεριφοράς.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει διάφορα πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές.
Τα πρότυπα αυτά αποσκοπούν στην βελτίωση του δικαστικού συστήματος ή αποσκοπούν στην αρπαγή παιδιών από την προστασία των οικογενειών τους;
Που είναι ο σεβασμός στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και το δικαίωμα στην ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της οικογένειας;
Οι συμπεριφορές εξαρτώνται από τους ανθρώπους. Εάν οι άνθρωποι ενδιαφερθούμε περισσότερο, κατ’ αρχήν οι γονείς και μετά οι εκπαιδευτικοί, τότε όλα θα είναι δικαιότερα για τα παιδιά μας . Εξαρτάται από τη δική μας διάθεση ως κοινωνία πόσο είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργούμε με αξίες και αρχές στην φυσιολογία μας ώστε να είμαστε πρότυπα για τα παιδιά μας.
Τα παιδιά μας είναι το μέλλον μιας υγιούς και δίκαιης ανθρώπινης κοινωνίας η οποία πρωτίστως βασίζεται στην παροχή μιας ολοκληρωμένης Παιδείας.
Χούτου Θεολογία