Η Carrefour παραβίασε το διεθνές δίκαιο και το γαλλικό δίκαιο;

Η Carrefour παραβίασε το διεθνές δίκαιο και το γαλλικό δίκαιο;

Η Carrefour παραβίασε το διεθνές δίκαιο και το γαλλικό δίκαιο;

Γάλλοι πολίτες μποϊκοτάρουν τον πολυεθνικό όμιλο Carrefour με έδρα την Γαλλία ζητώντας και από άλλους πολίτες των χωρών που υπάρχουν υποκαταστήματα του να κάνουν το ίδιο.


Αρκετές οργανώσεις και συλλογικότητες είχαν ξεκινήσει την ιδέα μιας ημέρας κινητοποίησης ενάντια στο Carrefour το Σάββατο 17, 24 Φεβρουαρίου, τόσο ενάντια στην καταστροφική πολιτική διανομής τροφίμων όσο και ενάντια στην υποστήριξή του στη συνεχιζόμενη ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα.

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2024 έξω από τα καταστήματα Carrefour σε όλη την Γαλλία  πολίτες μοίραζαν φυλλάδια καλώντας τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ.

Το φυλλάδιο λέει συγκεκριμένα: Από τον Μάρτιο του 2022 η Carrefour είναι συνένοχος και επωφελείται από τον παράνομο αποικισμό της Παλαιστίνης, με συμφωνίες που έγιναν με την ισραηλινή εταιρεία. Η Electra Consumers Products και η θυγατρική της Yenot Bitan, που ουσιαστικά συμμετείχαν στον αποικισμό.

Η Carrefour παραβίασε το διεθνές δίκαιο και το γαλλικό δίκαιο. Ακόμα χειρότερα. Το ισραηλινό υποκατάστημα της Carrefour δώρισε χιλιάδες είδη τροφίμων σε στρατιώτες των IDF. Συμμετέχει έτσι μέσω της υλικοτεχνικής της υποστήριξης στην τρομερή σφαγή χιλιάδων κατοίκων της Γάζας. Η Carrefour προμηθεύει τόνους τροφίμων και διάφορα υλικά στον ισραηλινό στρατό, ενώ οι πολίτες στη Γάζα λιμοκτονούν κυριολεκτικά.

Ο όμιλος Carrefour, ένας πολυεθνικός λιανοπωλητής με έδρα τη Γαλλία, εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το ισραηλινό καθεστώς κατοχής, αποικισμού και απαρτχάιντ κατά του παλαιστινιακού λαού

Στις 8 Μαρτίου, η γαλλική πολυεθνική Carrefour ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία franchise με την ισραηλινή εταιρεία Electra Consumer Products και τη θυγατρική της Yenot Bitan, που δραστηριοποιούνται και οι δύο σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς.

Παρένθεση: (Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Carrefour όπως ο ίδιος αναφέρει  κατέχει παγκοσμίως ηγετική θέση στον χώρο των retailers,  με δίκτυο που περιλαμβάνει πάνω από 14.000 καταστήματα σε περίπου 40 χώρες. Η Carrefour σημείωσε πωλήσεις 90,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. Το ολοκληρωμένο δίκτυο καταστημάτων της απασχολεί 335.000 ανθρώπους που συμβάλλουν στο να γίνει η  Carrefour παγκόσμιος ηγέτης στη δράση «τρόφιμα για όλους».)

Αυτή η απόφαση καθιστά την Carrefour συνένοχο στα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το ισραηλινό καθεστώς κατοχής, αποικισμού και απαρτχάιντ εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα συνεργασία με την Electra Consumer Products, τα πανό Carrefour θα πετάξουν στο ισραηλινό απαρτχάιντ πριν από το τέλος του 2022 και όλα τα καταστήματα Yenot Bitan – περισσότερα από 150 μέχρι σήμερα – θα έχουν πρόσβαση σε προϊόντα της επωνυμίας Carrefour.

Ως πολυεθνικός λιανοπωλητής, ο Όμιλος Carrefour διαθέτει περισσότερα από 3.400 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Το Ισραήλ μπορεί να διατηρήσει το καθεστώς της αποικιοκρατίας εποίκων και του απαρτχάιντ στον παλαιστινιακό λαό μόνο μέσω της υποστήριξης κυβερνήσεων, εταιρειών και θεσμών που πρέπει να λογοδοτήσουνε για το ρόλο τους στην εγκαθίδρυση και την εδραίωση ενός εγκληματικού καθεστώτος αδικίας και καταπίεσης δεκαετιών.

Η συνεργασία που υπέγραψε ο Όμιλος Carrefour με την Electra Consumer Products και τη θυγατρική διανομής Yenot Bitan συνδέεται άμεσα με την παροχή υπηρεσιών που υποστηρίζουν την ύπαρξη και τη συντήρηση των οικισμών, καθώς και τη χρήση των παλαιστινιακών φυσικών πόρων για εμπορικούς σκοπούς.

Οι ισραηλινοί οικισμοί είναι παράνομες δημεύσεις γης που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της υποδομής της ισραηλινής κατοχής. Διώχνουν τις αυτόχθονες παλαιστινιακές οικογένειες από τη γη τους, στερώντας από τους Παλαιστινίους τους φυσικούς πόρους τους και αρνούμενοι τους το δικαίωμα στη μετακίνηση.

Μέσα σε αυτή την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού πως είναι δυνατόν η συγκεκριμένη εταιρεία  Carrefour να δώρισε χιλιάδες είδη τροφίμων σε στρατιώτες των IDF, όταν το Ισραήλ, απέκοψε όλες τις προμήθειες τροφίμων, νερού και καυσίμων στη Γάζα κατά την έναρξη του πολέμου.

Μετά την διεθνή κατακραυγή το Ισραήλ άνοιξε ένα σημείο εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια τον Δεκέμβριο.

Όμως οι διοργανωτές βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στην Γάζα  λένε ότι,  οι  ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν πολύ αυστηρούς ελέγχους  στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ, γνωστό στους Ισραηλινούς ως Κερέμ Σαλόμ, εμποδίζουν την είσοδο φορτηγών με τρόφιμα εκτελώντας συνειδητά σχέδιο  γενοκτονίας του  άμαχου πληθυσμού.

Και εδώ ερχόμαστε μπροστά σε μια σκληρή για όλους τους πολίτες της γης πραγματικότητα που πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα . Κανένας πόλεμος δεν ευνόησε την ανθρωπότητα. Θα έπρεπε μετά από τόσο αίμα που έχει χυθεί να έχουμε βρεί την φόρμουλα ώστε να έχουμε ειρήνη στον πλανήτη μας εφόσον όλοι θέλουμε το ίδιο, να ζήσουμε, να έχουμε όλοι οι άνθρωποι την εστία μας, και να τρεφόμαστε από τα άφθονα υλικά που προσφέρει αέναα αυτός ο πλανήτης χωρίς να μας ζητάει να τον πληρώσουμε για όσα μας παρέχει.

Ποιοί είναι αυτοί που κατασκευάζουν τις αιτίες όλων των πολέμων, δολοφονώντας χώρες, ψυχές πλανήτη, κλέβοντας την αφθονία των ανθρώπων που η ίδια η Δημιουργία των πάντων προσφέρει εντελώς δωρεάν προς όλους;

Ποιοι είναι όλοι αυτοί που πλουτίζουν με τον θάνατό μας;;;

Που είναι το Διεθνές Δίκαιο; Που είναι η αντίδραση της ΕΕ;  Γιατί ζητήθηκε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία αλλά  δεν συμβαίνει  το ίδιο προς τις  εταιρείες που στηρίζουν την γενοκτονία άμαχου πληθυσμού στην Γάζα  όταν βάσει του ΟΗΕ ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στα βόρεια τμήματα της περιοχής από την ασιτία και το βρεφικό γάλα δεν υπαρχει καν και είναι 2,33 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του Λιμού;

Όλοι εμείς οι πολίτες έχουμε μείνει ως απλοί θεατές;

Γιατί τους το επιτρέπουμε;;;

Αθανασία Πεκλάρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *