Εδώ τίθεται το ερώτημα ποιες είναι οι αρχές της διαφἀνειας;

Εδώ τίθεται το ερώτημα ποιες είναι οι αρχές της διαφἀνειας;

Ή Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), απαντώντας στην απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ότι δεν έδωσε επαρκώς ευρεία πρόσβαση στο κοινό στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19, τονίζει με ανακοίνωσή της ότι «γενικά παρέχει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας».


Εδώ τίθεται το ερώτημα ποιες είναι οι αρχές της διαφἀνειας;

Όλοι ξέρουμε πως η διαφάνεια είναι μία και μοναδική χωρίς να καλύπτει σκοτεινά κενά. Είναι δυνατόν οι πολίτες γύρω από μια πισίνα να προσπαθούν να διακρίνουν τον πυθμένα της και να βλέπουν μόνο 1 μέτρο καθαρό νερό και ο πυθμένας να καλύπτεται από το άλλο 1 μέτρο εντελώς θολό ;

Στις περιπτώσεις που εξετάζει το Δικαστήριο της ΕΕ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι «χρειαζόταν να βρει μια δύσκολη ισορροπία» μεταξύ του δικαιώματος του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, στην πληροφόρηση και των νομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις ίδιες τις συμβάσεις COVID-19, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιώσεις χρηματικής αποζημίωσης σε βάρος των φορολογουμένων.

Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι είχε παράσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βάσει της Συμφωνίας Πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων) πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων κατά της COVID-19. Σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι είναι υπεύθυνη να διασφαλίζει την απουσία σύγκρουσης συμφερόντων και έχει επίσης καθήκον να προστατεύει το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των ενδιαφερομένων ατόμων.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζει ότι η προστασία των εμπορικών συμφερόντων καλύπτει τις ρήτρες των συμβάσεων που αφορούν:

•          Την θέση των τόπων παραγωγής

•          Τις διατάξεις για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

•          Τις διατάξεις σχετικά με τις πληρωμές κάτω ή τις προηγμένες πληρωμές

•          Πρόσβαση στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης

Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή είχε το δικαίωμα να παράσχει μόνο μερική πρόσβαση.

Εδώ όμως η Επιτροπή ξέχασε εντελώς να ενημερώσει τους Ευρωπαίους πολίτες για τις υποθετικές παρενέργειες του εμβολίου, γιατί όλοι μας γνωρίζουμε πως όταν παίρνουμε μια φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν απαγορευτικές χρήσεις για άτομα που υποφέρουν από κάποιες παθήσεις.

Πού είναι αυτή η περιβὀητη διαφάνεια όταν πρόκειται για την υγεία εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών και όχι μόνο; Έκανε τις απαραίτητες και απαιτούμενες έρευνες η Επιτροπή να βρει αυτό το περίφημο εργαστήριο που κατάφερε να απομονώσει αυτόν τον περιβόητο ιό για να τον πολεμήσουν με το … προπαρασκευασμένο εμβόλιο ;

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται τα εμπορικά συμφέροντα διασφαλίζοντας παράλληλα την διαφάνεια και την νομιμότητα των διαδικασιών λήψης αποφάσεων αλλά όχι όταν αφορούν την υγεία και την ζωή των Ευρωπαίων πολιτών διοτι ειναι οι αμεσοι παραλήπτες κάθε πληροφορίας πόσο μάλλον την οικονομική κατάσταση καθώς είναι οι μοναδικοί χρηματοδότες της Ένωσης.

Ζητήματα απάτης και προσβολής των Ευρωπαίων πολιτών υπογραμμίζουν τη σημασία της λογοδοσίας και της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Εάν αποδειχθούν τέτοιοι ισχυρισμοί, θα ήταν ζωτικής σημασίας να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση των εμβολίων και των σχετικών συμβάσεων.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Επιτροπή είναι δίκαιες και ότι αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα και τις αξίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Θα μπορούσε να είναι επωφελής η βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου και παρακολούθησης για την πρόληψη της απάτης και τη διασφάλιση της νομιμότητας των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Επιβάλλεται να συμπληρώσω γιἀ να διευκρινήσω εδώ πως μια « δημοκρατική ψηφοφορία » δεν γiνεται ποτέ στά κρυφά αλλά φανερά χωρίς κανέναν φόβο !!!

Σπύρος Λευθεριώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *