Σταύρος Παπαδόπουλος
Η Συνάντηση ανάμεσα στον κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου 2025, ημέρα Κυριακή στην Ιερουσαλήμ, είναι άξια σχολιασμού καθώς τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών, θα πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις.
Ας δούμε τι ακριβώς ειπώθηκε.
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Καλώς ήρθατε πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι πολλές ευκαιρίες βρίσκονται ενώπιόν μας. Προσβλέπω στη συζήτηση μαζί σας. Αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Διήλθαμε κι εμείς από μια παρόμοια διαδικασία. Οι δεσμοί μας ενισχύονται διαρκώς. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι επιθυμείτε. Από μία δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο προς μια άλλη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώς ήρθες, φίλε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που έχει σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης. Θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα. Προσβλέπω πραγματικά στη συζήτηση που θα έχουμε. Έχουμε πάντοτε πολύ ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ που με δέχεστε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.
Μια αναδρομή στο σύντομο παρελθόν θα μας βοηθήσει, να θυμηθούμε, ότι το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε την 14 Μαΐου του 1948 στα εδάφη της βρετανικής εντολής της Παλαιστίνης. Το ζοφερό της όλης υπόθεσης είναι άλλο. Το 1920, περίπου 30 χρόνια πριν την ίδρυση του Ισραήλ, και με το Φ.Ε.Κ. (Φύλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως) Α’173 02.08.1920, πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το Κ.Ι.Σ. (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο), μάλιστα με τις καλύτερες προϋποθέσεις που θα μπορούσε, με την μορφή δηλαδή Ν.Π.Δ.Δ. (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) που φαίνεται να απολαμβάνει προνόμια ενός κράτους! (αποφυγή καταβολής δασμών, φόρων κλπ.).

δηλαδή. Μάλλον σε αυτό θα αναφερόταν ο κ. Μητσοτάκης όταν είπε: “Έχουμε πάντοτε πολύ ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία”, από πάντα δηλαδή, πριν ακόμη συσταθεί το κράτος του Ισραήλ. Μήπως όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά από τότε, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να συσταθεί αυτό το κράτος; Διότι βλέπουμε, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, ανάμειξή τους σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδος, ενεργώντας κατά των Ελληνικών συμφερόντων.
Από την θέση του ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στον όρο “αρχαίοι λαοί”, όσον αφορά την Ελλάδα το αντιλαμβάνομαι, άλλα το Ισραήλ; Το οποίο είναι μια θρησκευτική εστία ενός δόγματος (Ιουδαϊσμός), που δέχεται την πολιτογράφηση οποιουδήποτε πολίτη από όπου και αν προέρχεται; Μιλάμε για έθνος ή για δόγμα; Γιατί στην ουσία αυτό δεν είναι κράτος, διότι δεν έχει κάποια εθνολογική συνέχεια, δεν υπάρχουν αυτόχθονες ιθαγενείς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Άρα πως μπορεί να συγκριθεί με ένα έθνος και δει των Ελλήνων;
Όσον αναφορά τις “κοινές Αξίες’’ που επικαλέστηκε ο κ. Νετανιάχου, δεν αντιλαμβάνομαι σε τι αναφέρετε. Ποιες είναι οι Αξίες κατά τον κ. Μπενιαμίν και την κουλτούρα του; Όπως είναι ευρέως γνωστό όλες σχεδόν οι εβραϊκές κοινότητες ακολουθούν και έχουν ως κέντρο και οδηγό στην καθημερινή τους ζωή και σκέψη τα ιερά τους βιβλία, Ταλμούδ, από τα οποία έχει προκύψει και ο σύγχρονος εβραϊκός θρησκευτικού νόμος, της χαλακά (halakha). Έχει αναρωτηθεί κανείς τι ακριβώς αναγράφεται σε αυτά τα βιβλία; Έχει διαβάσει η πολιτική σκηνή της Χώρας μας, τι γράφουν μέσα για το γένος των Ελλήνων και κατ’ επέκταση για τους Ανθρώπους; Ποιες είναι λοιπόν οι κοινές αξίες και συμφέροντα;
Όλοι διαχρονικά έχουν μιλήσει για Αξίες αλλά ποτέ κανείς δεν ανέφερε ποιες είναι αυτές.
Μόνο ο πολιτικός φορέας του Έθνους των Ελλήνων, Ελλήνων Συνέλευσις, έχει αποτυπώσει την ακριβή έννοια των Αξιών και των Αρχών. Μόνο αυτός είναι αποφασισμένος να σταματήσει την δράση των αλλογενών που καπηλεύονται τον βίο των Ελλήνων. Άλλωστε το έχει καταγγέλλει και στην ιδρυτική του διακήρυξη που είναι καθήκον και Εθνικό χρέος κάθε Έλληνα πολίτη να διαβάσει και να γνωστοποιήσει, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι:
Το πολιτικό καθεστώς επέτρεψε σε οργανισμούς και Συμβούλια ξένα Ελληνικών συμφερόντων να είναι ενταγμένα μέσα στον Κρατικό Μηχανισμό απολαμβάνοντας ιδιαίτερα προνόμια από την Ελληνική Πολιτεία καθώς επίσης να έχουν ενεργή συμμετοχή σε νευραλγικούς τομείς όπως η οικονομία, η παιδεία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κλπ.
Έφτασε λοιπών η ώρα όπου οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να πάρουν την ζωή και το μέλλον στα χέρια τους. Τώρα ειδικά που υπάρχει η ευκαιρία, τώρα που έχει δημιουργηθεί ο πολιτικός φορέας του Έθνους ο οποίος είναι εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και μπορεί να μας οδηγήσει στην απελευθέρωση. Φτάνει μόνο να επιλέξουμε να ενεργοποιηθούμε και να δράσουμε μέσω αυτού, να πραγματοποιήσουμε την δική μας συνέλευση ως Έθνος ( Εθνοσυνέλευση ). Αυτό άλλωστε δηλώνει και η ονομασία του φορέα. Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις ο πολιτικός φορέας του Ελληνικού Έθνους.