Τα κέρδη των Τραπεζών και οι απώλειες στην οικονομία.

Τα κέρδη των Τραπεζών και οι απώλειες στην οικονομία.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα ρυθμίζει όπως γνωρίζουμε την λεγόμενη αγορά και πώληση του χρήματος, θέτοντας ορισμένους κανόνες στην λειτουργιά του τραπεζικού κλάδου προς τις Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών και μεσώ αυτών και προς τις εμπορικές Τράπεζες, οι οποίες σε τελική ανάλυση διαχειρίζονται την διοχέτευση των κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία με χρηματοδότηση των επιχειρήσεων,  εταιρικών και ατομικών.


Αυτή είναι μέσες άκρες η θεωρία της λειτουργίας του σημερινού οικονομικού μοντέλου όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Ως θεωρία  φαίνεται να είναι προς την θετική  κατεύθυνση.

Πάμε να δούμε όμως τι γίνεται στην πράξη.

Οι ίδιες οι Τράπεζες  στην πραγματικότητα δεν έχουν δικά τους κεφάλαια , ή και αν έχουν, είναι πολύ μικρά σαν ποσά σε σχέση με τον κύκλο εργασιών τους στην γενική διαχείριση κεφαλαίων.

Δημιουργούν χρήμα απο χρέος χωρίς αντίκρυσμα κάποιας εμπράγματης άξιας π.χ χρυσός όπως γινόταν μέχρι το 1972.

Δεν θα αναλύσουμε εδώ την διαδικασία αυτή,  άλλα σε κάποιο άλλο άρθρο εν ευθέτω χρόνο.

Αυτό λοιπόν το χρήμα που δημιουργεί η ΕΚΤ το δανείζει στις εμπορικές και αυτές με την σειρά τους στους πολίτες, επιχειρηματίες και ιδιώτες.

Ο βασικότερος παράγοντας της όλης διαδικασίας είναι ο τόκος επειδή είναι το κλειδί του κελιού στο οποίο μας έχουν εγκλωβίσει οι τράπεζες που είναι πάνω απο τις κυβερνήσεις με τις οποίες συνεργάζονται άψογα, με μόνα θύματα αυτής της συνεργασίας εμάς τους πολίτες.

Ο οίκος Moody´s ανέφερε ότι οι Ελληνικές συστημικές λεγόμενες τράπεζες, είχαν κέρδη το 2023.

Απο που προέκυψε αυτό, όταν μέχρι πριν λίγο καιρό πουλήσανε τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια στους άλλους κλέφτες τα  fans, πολλά απο τα οποία είχαν ιδρυτικό κεφάλαιο εκατό ευρώ, ναι τόσο ακριβώς δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Άλλα πάλι τα ίδρυσαν οι ίδιες οι τράπεζες, δηλαδή Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει.

Πως γίνεται τώρα να πουλάνε στο δέκα τις εκατό της αξίας δάνεια που δώσανε και δεν πληρωθήκαν πίσω απο τους δανειολήπτες εξ` ου  και κόκκινα χαρακτηρισμένα και την επομένη να καταγράφουν κέρδη. Και κλέψανε  και μας λένε ψέματα!

Μια άλλη παράμετρος είναι το ότι πήρανε τα χρήματα απο την ΕΚΤ με κόστος δανεισμού, (euribor) στο 1,5% και πούλησαν στον κόσμο με πενταπλάσιο επιτόκιο.

Πριν απο δυο – τρία χρόνια, όταν το κόστος δανεισμού είχε αρνητικά επιτόκια και η ΕΚΤ έδωσε χρήματα στις εμπορικές τράπεζες με επιτόκιο – 0,5 % δηλαδή τους πλήρωνε και απο πάνω για να πάρουν τα χρήματα και να τα διαθέσουν στην αγορά με χαμηλά επιτόκια για να πάρουν μια ανασα οι επιχειρήσεις και να ορθοποδήσουν, οι τύποι αυτοί, οι τραπεζίτες, ως γνήσιοι απατεώνες, πήραν απο δυο τρία πέντε δις ο καθένας, εισπράξανε και το αρνητικό επιτόκιο που στα 5 δις είναι 25.000.000 , τα παρκάρανε στην πάντα και τα πήρανε ως μπόνους τα golden boy`s. Απο αυτά τα πέντε δις, πόσα νομίζεται ότι δώσανε  στην αγορά, στις επιχειρήσεις;

Τίποτε απολύτως .

Η δε ΕΚΤ ως ελεγκτικός μηχανισμός στην προκειμένη περίπτωση δεν είδε τίποτε και δεν κατάλαβε τίποτε ούτως ώστε να τραβήξει κανένα αυτί απο τους απατεώνες αυτούς.

Όλοι μέσα στο κόλπο τελικά εναντίον του Ελλην πολίτη και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Ποιος θα βάλει ένα τέλος σε αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό  και στην καταστροφή  όλη την κοινωνία;

Περιμένεις Συνελληνα μου απο αυτούς που σε φέρανε στο και μη παρέκει να σε σώσουν τώρα και να φέρουν ανάπτυξη όπως ξεδιάντροπα βγαίνουν στα Πετσωμένα κανάλια τα δικά τους και διαλαλούν ότι θα θα και θα.

Στις τελευταίες  Ευρωεκλογές πήγες και ψήφισες. Πολύ καλά έκανες. Τώρα όμως  να πας σε αυτόν τον οποίο  ψήφισες, να τον ρωτήσεις τι θα πράξει εκεί στην ευρωβουλή για ολα αυτά και άλλα τόσα που άπτονται της καθημερινότητας και της διαβίωσης σου.

Θα  δεχθεί να σε ακούσει; Το πιο πιθανό είναι όχι. Και ξέρεις γιατί; Διότι δεν έχεις την θεσμική δυνατότητα ούτως ώστε να τον ελέγξεις μετά τις εκλογές, τονίζω μετά τις εκλογές και να απαιτήσεις να πράξει αυτά που υποσχέθηκε.

Πρέπει να αισθάνεται την πίεση σου, την ανάσα σου στον σβέρκο του που λέμε στην λαϊκή διατύπωση και για να συμβεί αυτό χρειάζεται η ενεργοποίηση σου Ελληνίδα, Έλληνα, ως πολιτικό ον, ως Άνθρωπος με συμμετοχή στα κοινά διότι είναι υποχρέωση κάθε πολίτη επειδή ολόκληρος ο βίος μας εξαρτάται απο πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται για εμάς χωρίς την συγκατάθεση μας τις περισσότερες φορές αν όχι πάντα.

Σαμαράς Χρήστος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *