Ντόπινγκ και αθλητισμός η απειλή του ευ αγωνίζεσθαι

Ντόπινγκ και αθλητισμός η απειλή του ευ αγωνίζεσθαι

Στις μέρες μας στον αθλητισμό βλέπουμε ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που θεωρούνταν αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα, που ήταν η γενέτειρα του ευ αγωνίζεσθαι. Αυτό διότι είτε δεν υπάρχουν σοβαροί αθλητικοί οργανισμοί είτε αυτοί που υπάρχουν δεν λειτουργούν προς όφελος των αθλητών για την διασφάλιση των αξιών και δη του δικαίου και της ισότητας, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν απαγορευμένες ουσίες στα αθλητικά κέντρα. Ο κρατικός έλεγχος και η κρατική στήριξη των αθλητών είναι επίσης ανύπαρκτοι.

Οι περισσότεροι αθλητικοί όμιλοι και αθλητικοί παράγοντες στηρίζονται σε χορηγίες από εταιρείες για συμπληρώματα διατροφής και αυξητικά επιδόσεων, οι οποίες εταιρείες προφανώς εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα, πολλές φορές εις βάρος των αθλητών. Ο λόγος βέβαια γίνεται για το ντόπινγκ, που το βλέπουμε να πρωτοστατεί στα αγωνίσματα τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο.

Ο αριθμός των αθλητών στο κυνήγι του χρυσού μεταλλίου, που ρισκάρουν την ίδια τους την ζωή χρησιμοποιώντας αναβολικά δεν είναι ακριβώς εξακριβωμένος. Αν και σχεδόν πάντα υπήρχε το θέμα του ντόπινγκ, οι αθλητές που έχουν πιαστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι λιγότεροι από 60 στον αριθμό και αυτοί από τότε που ξεκίνησε το ντόπινγκ κοντρόλ.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Καναδού σπρίντερ, Μπεν Τζόνσον, που του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο και το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988, επειδή έκανε χρήση στεροειδών.

Μια από τις πιο μελανές ιστορίες στον χώρο του αθλητισμού, που δείχνει ξεκάθαρα τις μη αναστρέψιμες βλάβες που προκαλούνται από την χρήση των αναβολικών, είναι αυτή της Χάιντι Κρίγκερ (Γερμανίδα αθλήτρια σφαιροβολίας), η οποία αναγκάστηκε να προβεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου λόγω χρήσης αναβολικών από την ηλικία των 12 ετών.

Στα τέλη του 2003 ανακαλύφθηκε μία ουσία που δεν ήταν ανιχνεύσιμη ως τότε και έφερε μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο του αθλητισμού. Αρκετοί μεγάλοι αθλητές που έκαναν χρήση της απαγορευμένης ουσίας εντοπίστηκαν καθώς επίσης υπήρξαν υπόνοιες για πολλούς περισσότερους.

Πραγματικά αναρωτιέμαι για το ποιος είναι ο αγωνιζόμενος στον χώρο του αθλητισμού, είναι οι αθλητές και οι δεξιότητές τους ή μήπως οι αθλητικοί σύλλογοι, οι φαρμακοβιομηχανίες κλπ, που αδιαφορούν για την υγεία των αθλητών και τους ωθούν στο ντόπινγκ;

Η καταστροφή του πυρήνα του αθλητισμού, είναι το ντόπινγκ! Ευ αγωνίζεσθαι σημαίνει να αγωνίζεσαι τίμια με σεβασμό στον ίδιο σου τον εαυτό άλλα και στους αντιπάλους σου, με επιδίωξη την υπεροχή χρησιμοποιώντας θεμιτούς τρόπους και όχι με χρήση απαγορευμένων ουσιών και άλλων μεθόδων ντόπινγκ, που υπονομεύουν τις θεμελιώδεις αρχές του αθλητισμού.

Παπαδόπουλος Σταύρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *