Η εκλογή Τραμπ κάνει τους μάνατζερ των Roche, Novartis και Co. να ιδρώνουν.

Η εκλογή Τραμπ κάνει τους μάνατζερ των Roche, Novartis και Co. να ιδρώνουν.

Χούτου Θεολογία

Η εκ νέου εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί πολλές αβεβαιότητες για την ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία.

O Πρόεδρος της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), και μέλος ΔΣ του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Φαρμακοβιομηχανιών «Medicines for Europe», κ. Θ. Τρύφων δήλωσε τα εξής:
«Ελπίζουμε ότι η εκλογή του Πρόεδρου Trump, πέρα από τις όποιες γεωπολιτικές επιπτώσεις, θα αποτελέσει έναυσμα, ώστε η Ευρώπη, επιτέλους, να αντιδράσει ταχύτερα, αναπροσαρμόζοντας τη στρατηγική της προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγής. Ως προς τη φαρμακευτική βιομηχανία, είναι ξεκάθαρο ότι μετά την ολοκλήρωση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός επιτάχυνσης των επενδύσεων σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη».


Σίγουρα όμως και μόνο η σκέψη του Τραμπ κάνει τους μάνατζερ των Roche, Novartis και Co. να ιδρώνουν.
Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία έχει πολλά να χάσει εάν η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθήσει να περιορίσει την εισαγωγή φαρμάκων, την στιγμή που πραγματοποιεί πάνω από το ήμισυ των πωλήσεών της με φαρμακευτικά προϊόντα στις ΗΠΑ. Ο κλάδος απειλείται επίσης με δυσκολίες λόγω της πτώσης των τιμών των φαρμάκων στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς εισαγωγής έως και 60 τοις εκατό ειδικά σε κινεζικά προϊόντα. Αυτό θα μπορούσε να έχει έμμεσες επιπτώσεις στην αγορά της Ευρώπης. Σε αυτή την περίπτωση, η Κίνα θα επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο σε άλλες αγορές και η Ευρώπη θα γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για την Κίνα. Αυτό θα σήμαινε πιο έντονο ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά για ευρωπαϊκές και γερμανικές εταιρείες, καθώς η Κίνα θα προσπαθήσει να αναπληρώσει την απώλεια των ΗΠΑ αυξάνοντας τις εξαγωγές στην Ευρώπη.

Η φαρμακοβιομηχανία διαδραματίζει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο, με την ισχυρή της θέση να επηρεάζει πολλές από τις στρατηγικές αποφάσεις τόσο σε κρατικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πρακτικές της όμως, μαζί με τη στενή σύνδεση που έχει με κυβερνητικούς φορείς τα τελευταία χρόνια, έχουν προκαλέσει ανησυχία καθώς συχνά διακυβεύεται η υγεία και η ασφάλεια του πολίτη. Στην προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα, βλέπουμε να προωθούνται πολιτικές που διευκολύνουν τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, χωρίς πάντα να λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα ή οι ενδεχόμενες παρενέργειες των φαρμακευτικών προϊόντων. Εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάσταση, ενισχύοντας την επιρροή τους αποκτώντας μεγαλύτερη ελευθερία στις επιχειρηματικές τους πρακτικές. Αυτό ενίσχυσε τη δυναμική τους και διεθνώς, καθώς εταιρείες επηρεάζονταν επίσης από τις νέες αυτές πολιτικές, που ευνοούσαν κυρίως τα μεγάλα εταιρικά συμφέροντα έναντι της ασφάλειας των ανθρώπων.

Οι πολιτικές που επιτρέπουν την προώθηση μη ασφαλών προϊόντων με στόχο τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και επιδεινώνουν το πρόβλημα της έλλειψης διαφάνειας και κοινωνικής ευθύνης στον κλάδο.
H ελαχιστοποίηση της παρέμβασης του κράτους, ωφελεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, ειδικά σε θέματα κανονισμών και ελέγχου τιμών, έτσι προωθούν την επιτάχυνση των εγκρίσεων φαρμάκων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) – μια κίνηση που, αν και μείωσε τη γραφειοκρατία, οδήγησε στην κυκλοφορία προϊόντων με λιγότερο αυστηρές δοκιμές. Το αποτέλεσμα ήταν η κυκλοφορία φαρμάκων που δεν είχαν ελεγχθεί πλήρως για πιθανές παρενέργειες, γεγονός που δημιούργησε ανησυχίες για την ασφάλεια των ασθενών.

Με αυτές τις πολιτικές η φαρμακοβιομηχανία κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν κλάδο όπου η ασφάλεια και η ποιότητα τίθενται σε δεύτερη μοίρα έναντι του κέρδους. Οι πολιτικές που επιτρέπουν την προώθηση μη ασφαλών προϊόντων με στόχο τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και επιδεινώνουν το πρόβλημα της έλλειψης διαφάνειας και κοινωνικής ευθύνης στον κλάδο.

Το σύστημα υγείας πρέπει να στοχεύει πρωτίστως στην προστασία των πολιτών και όχι στην εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων. Σε μια τέτοια πολιτεία, η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών θα βρίσκονται πάνω από την οποιαδήποτε οικονομική απόδοση. Το όραμά μας περιλαμβάνει πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη φαρμάκων φιλικών προς τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς τις ακραίες επιπτώσεις που παρατηρούνται σήμερα, και την ανάπτυξη ανεξάρτητων ερευνητικών προγραμμάτων.

Κάνοντας μια έρευνα σε δηλώσεις πολιτικών βρήκα μόνο στις προγγραμματικές δηλώσεις του Πολιτικού Φορέα της Ελλήνων Συνέλευσις ότι η υγεία είναι υποχρέωση της Πολιτείας για δωρεάν παροχή προς τους πολίτες της και πρωταρχικός τομέας για την Ελλήνων Πολιτεία.
Προγραμματισμένο είναι να γίνει ένα κεντρικό εργοστάσιο που θα φέρει την ευθύνη έναντι της Πολιτείας με απεριόριστη δυναμική δημιουργίας και άλλων περιφερειακών εργοστασίων.
Τα φάρμακα που θα κατασκευάζονται, έκτος από φυσικής προέλευσης, που είναι το ιδανικότερο, θα είναι μίξη φυσικής και τεχνικής φαρμακολογίας με τις λιγότερες αντενδείξεις, ώστε να εχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς

Είναι σημαντικό η φαρμακευτική πολιτική να επαναπροσδιοριστεί με κοινωνική συνείδηση, ώστε η ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα να παραμείνει ασφαλής, ουσιαστική και δίκαια προσβάσιμη για όλους μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *