Χούτου Θεολογία
Η σιωπηλή παραίτηση (quiet quitting) αποτελεί ένα φαινόμενο που τείνει να καθορίζει την σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα στις ημέρες μας. Σύμφωνα με την έκθεση State of the Global Workplace Report 2023, έξι στους δέκα εργαζομένους διεθνώς, εκτελούν τα απολύτως απαραίτητα καθήκοντά τους, χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια ή προσωπική ανάπτυξη στον χώρο εργασίας τους.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση ,το 44% των εργαζομένων δηλώνει ότι υποφέρει από έντονο εργασιακό άγχος, ενώ το 51% αναζητά ταυτόχρονα άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες.
Οι εργαζόμενοι δεν επενδύουν ούτε συναισθηματικά ούτε διανοητικά.
Η σιωπηλή παραίτηση συνδέεται στενά με το αίσθημα απογοήτευσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι.
Αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε δουλειές που δεν τους αντιπροσωπεύουν, βιώνοντας συνεχείς πιέσεις που υπονομεύουν την αυτοεκτίμησή τους και την επιθυμία για πρόοδο.
Αυτή η στάση έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου εργασιακού άγχους και της χαμηλής ποιότητας ζωής.
Στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας και εργάζεται μόνο για την βιοποριστική ανάγκη, χωρίς καμιά ικανοποίηση από την εργασία του.
Η ψυχολογική διάσταση του προβλήματος της σιωπηλής παραίτησης δεν είναι απλώς μια επαγγελματική επιλογή αποτελεί συχνά απόρροια ψυχολογικής κατάπτωσης.
Διότι σήμερα βλέπουμε υπανθρώπους να κυβερνούν κράτη και να δημιουργούν συνθήκες πόλωσης της αδράνειας,της κακοποίησης και της κατάπτωσης, να μην έχουν οι άνθρωποι εργασία ή να σκοτώνονται για έναν μισθό κάνοντας μια δουλειά υποδεέστερη των ικανοτήτων τους.
Δημιουργούν συνθήκες για να χαθεί η ασφάλεια της εργασίας, αλλά και της προσωπικότητας του βίου τους.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις πέντε χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης παγκοσμίως επιβεβαιώνει την σοβαρότητα της κατάστασης.
Στην σημερινή πραγματικότητα, όμως, λίγοι είναι εκείνοι που εργάζονται πάνω σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν
Η εργασιακή πολιτική πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, ώστε οι εργαζόμενοι να ενθαρρύνονται να επιλέγουν τομείς που τους ενδιαφέρουν και τους εμπνέουν, να βασίζονται στις δεξιότητες του ατόμου, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές.
Στην Ελλήνων Πολιτεία με Ελλήνων Συνέλευσις ο κατώτερος μισθός που θα δίνετε σε Έλληνα θα είναι διπλάσιος από τα βιοποριστικά του έξοδα , δηλ. το κόστος του βιοπορισμού του θα είναι το 50% του μισθού του.
Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί μια υγιέστερη σχέση ανάμεσα στον εργαζόμενο και την εργασία του. Μια ανθρώπινη προσέγγιση, που θα δίνει έμφαση στις ανάγκες και τα όνειρα των εργαζομένων για να αποτελέσει το κλειδί της εξαφάνισης του φαινομένου ”σιωπηλή παραίτηση”, ώστε να έχουν βελτίωση της ποιότητας ζωής οι άνθρωποι συνολικά.