Κλιματική αλλαγή: Κάποιος κάνει τον Θεό με ένα “Laptop”

Κλιματική αλλαγή: Κάποιος κάνει τον Θεό με ένα “Laptop”

Χούτου Θεολογία

Η κλιματική αλλαγή παραμένει ένα από τα πιο επιτακτικά ζητήματα του 21ου αιώνα, με τις συνέπειές της να επηρεάζουν όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας.

Οι αναλυτές του Bloomberg, στο πλαίσιο των εκτιμήσεών τους για το 2025, τονίζουν πως ο κόσμος καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να ανατρέψει την ”υπερθέρμανση του πλανήτη”. Από το ρεκόρ των εγκαταστάσεων ηλιακών συλλεκτών μέχρι την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, δείχνει αποφασισμένος να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του ”θερμοκηπίου”. Ωστόσο παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ”η πράσινη μετάβαση” δεν είναι χωρίς προκλήσεις και αβεβαιότητες για το μέλλον.


Το 2025, αναμένεται σημαντική αύξηση στην ζητηση για ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως λόγω της ανάπτυξης τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια από τα κέντρα δεδομένων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα απόσυρσης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα, καθώς πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενδέχεται να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις προγραμματισμένες ημερομηνίες για το κλείσιμο αυτών των σταθμών.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άποψη προκύπτει από έρευνες του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίες δεν αποδίδουν την υπερθέρμαση του πλανήτη στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε καμμία περίπτωση. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ομάδας, το CO2 δεν είναι η κύρια αιτία των κλιματικών αλλαγών, καθώς σε περιόδους ξηρασίας τα επίπεδα του αυξάνονται φυσιολογικά. Μάλιστα η έρευνα αναφέρει ότι για 25.000 χρόνια υπήρξαν αυξήσεις της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς χωρίς να λιώσουν οι πάγοι, υποδεικνύοντας πως η κλιματική αλλαγή έχει προηγούμενο στην ιστορία του πλανήτη.

Η βασική θέση της έρευνας είναι ότι το CO2 είναι ένα αέριο που είναι απαραίτητο για την ζωή του πλανήτη. Ο ρόλος του διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποστηρίζει η ομάδα του Πολυτεχνείου, είναι να ενισχύει την φωτοσύνθεση των φυτών, η οποία αποτελεί την βάση της ζωής στην Γαία μας.
Συνεπώς, το CO2 θεωρείτε απαραίτητο για την διατήρηση της βιολογικής παραγωγικότητας, κάτι που αμφισβητεί τις θεωρίες που το τοποθετούν ως κύριο υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική καταστροφή.

Αυτή η αντίθεση προκαλεί σκέψεις σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει με το κλίμα και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πλανήτη. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς η εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων, αλλά μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην διαχείριση του περιβάλλοντος που λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους πέρα από τις εκπομπές CO2.

Αν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσιάζονται ως φιλικές προς το περιβάλλον, η παραγωγή και η εγκατάσταση αιολικών πάρκων και φωτοβολταικών συστημάτων έχουν καταστροφικές συνέπειες για την φύση, η οποία χρειάζεται προστασία.

Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να φαίνεται ως μια ”πράσινη λύση”, αλλά δεν είναι.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών απαιτεί μεγάλης κλίμακας καθαρισμού και εκχέρσωση εκτάσεων γης, οι οποίες συνήθως φιλοξενούν άγρια ζωή και σπάνια οικοσυστήματα. Η κατασκευή των ανεμογεννητριών προκαλεί την απομάκρυνση δασών, την διάνοιξη δρόμων και την δημιουργία υποδομών σε περιοχές με μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Επίσης, οι ανεμογεννήτριες αποτελούν κίνδυνο για τα πουλιά,τα οποία μπορεί να συγκρούονται με τις λεπίδες τους. Οι τοπικές οικολογικές επιπτώσεις είναι σημαντικές και απαιτούν προσεκτική εκτίμηση πριν από την υλοποίηση έργων.

Όπως και η κατασκευή μεγάλων φωτοβολταικών πάρκων απαιτεί μεγάλη έκταση γης, την εκρίζωση χιλιάδων στρεμμάτων δασών και γεωργικών εκτάσεων, γεγονός που προκαλεί την καταστροφή φυσικών οικοσυστημάτων και την απώλεια βιοποικιλότητας.

Επίσης η παραγωγή μπαταριών, απαραίτητων για την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων, είναι συνδεδεμένη με περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά υλικά για την παραγωγή μπαταριών είναι το λίθιο, το κοβάλτιο και το πυρίτιο. Η εξόρυξη τους καταστρέφει μεγάλες εκτάσεις εδάφους και προκαλεί την υποβάθμιση των τοπικών οικοσυστημάτων. Χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες νερού όπως και χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών για την εξόρυξη και την επεξεργασία των μετάλλων που μολύνουν το έδαφος και τους υδροφόρους ορίζοντες.

Η κληματική αλλαγή δεν αφορά μόνο την αλλαγή των φυσικών χαρακτηριστικών του πλανήτη, αλλά και την ιδια την σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Το περιβάλλον δεν περιορίζεται στα ζώα, στα φυτά και στους φυσικούς πόρους. Περιλαμβάνει ολόκληρη την φυσική και κοινωνική δομή γύρω από τον άνθρωπο και έχει άμεση επίδραση στην καθημερινότητά του και στην υγεία του. Παραμένει μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί συνδυασμένες δράσεις σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί μια πραγματική μακροπρόθεσμη λύση.

Η πολιτική βούληση, λοιπόν, πρέπει να στοχεύει στην προστασία αυτού του περιβάλλοντος και να εστιάσει σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση που να αναγνωρίζει τις πολυδιάστατες επιδράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, για να διασφαλιστεί η υγεία του πλανήτη και των κατοίκων.

Όπως τονίζει ο κύριος Αρτέμης Σώρρας, Πρόεδρος του Πολιτικού Φορέα Ελλήνων Συνέλευσις, η ανθρώπινη φυσιολογία δεν έχει διαφορά από το περιβάλλον.

Όταν το περιβάλλον υποβαθμίζεται, υποβαθμίζεται και η υγεία του ανθρώπου. Η ανθρώπινη φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση γύρω του.

Η Ελλήνων Συνέλευσις δεσμεύεται στις Προγραμματικές Δηλώσεις της ότι θα εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών και θα παρέχουν πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ακούστε στο βίντεο που ακολουθεί τον κ. Αρτέμη Σώρρα Πρόεδρο του Πολιτικού Φορέα Ελλήνων Συνέλευσις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *