Χούτου Θεολογία
Η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, ένα έργο που αναμενόταν να αναβαθμίσει την μετακίνηση στην πόλη και να προσφέρει ανακούφιση στους πολίτες, είναι μια ιστορία γεμάτη προκλήσεις και καθυστερήσεις.
Οι εργασίες για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης ανέδειξαν έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης, αποκαλύπτοντας μια υπογειοπολιτεία που ήταν άγνωστη μέχρι πρότινος.
Ειδικότερα, η περιοχή γύρω από τον σταθμό Βενιζέλου είναι γεμάτη με ευρήματα από την αρχαιότητα, συμπεριλαμβανομένων επιγραφών, αρχαίων δρόμων, δημόσιων κτιρίων και προσωπικών αντικειμένων. Η ανακάλυψη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και τις κοινωνικές δομές της αρχαίας Θεσσαλονίκης.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στην απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων ως μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης, για την οποία η ίδια υποστήριξε ότι ”σήμερα δικαιώνεται”. Ουσιαστικά, είπε, αυτή η απόφαση επιτρέπει την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό, χωρίς να θυσιαστούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της πόλης.
Η διαδικασία αυτή, όμως, δεν είναι συνηθισμένη. Η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, που εκτείνονται σε 3.500 τ.μ., είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και καθιστά το έργο αυτό μοναδικό στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την διάρκεια μεγάλης κλίμακας υποδομών.
Ωστόσο, παρά την επιτυχία της αρχαιολογικής ανακάλυψης, το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα. η καθυστέρηση των 40 ετών στην ολοκλήρωσή του είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, με καθημερινά προβλήματα να ταλαιπωρούν τους πολίτες, από τις καθυστερήσεις στην παράδοση των σταθμών μέχρι τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των προσβάσεων και των δρόμων.
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που εγείρονται είναι η συντήρηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν, καθώς οι υποδομές του μετρό ενδέχεται να κινδυνεύουν από πλημμύρες, φωτιές ή άλλους παράγοντες. Τα ανησυχητικά περιστατικά σε κάποιους σταθμούς που παρουσίασαν ζημιές λόγω υπερχείλισης του νερού εντείνουν την ανησυχία για την σωστή διαχείριση και συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Αυτό γεννά έναν ακόμα πιο σημαντικό προβληματισμό.
Η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων έγινε με τον πιο ακριβή και σωστό τρόπο;
Οι ανησυχίες αυτές βασίζονται σε ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα των εργασιών που έγιναν και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων αποκατάστασης.
Ποιός εγγυάται ότι όλα τα ευρήματα που αποσπάστηκαν αποκαταστάθηκαν με απόλυτη ακρίβεια, όταν πατατηρούνται ελλείψεις ή προχειρότητες στην ίδια την κατασκευή του έργου;
Όταν οι κυβέρνησεις δεν δείχνουν καμία σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση για την προστασία του πολιτιστικού θησαυρού της χώρας, δικαιολογημένα παραμένει ένα σημείο προβληματισμού για αρκετούς ειδικούς και πολίτες, αν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποσπάστηκαν κατά την κατασκευή, έχουν επανατοποθετηθεί σωστά και πλήρως. Στην περίπτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μία αναβάθμιση της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα αρχαιολογικά ευρήματα, ώστε να ενισχυθεί η προστασία τους. Πέρα από την προστασία των αρχαιοτήτων, θα πρέπει να επισημανθεί και η ανάγκη να αναδειχθεί η ελληνική ταυτότητα και το μεγαλείο του αρχαιολογικού μας πλούτου.
Ο Πολιτικός Φορέας της Ελλήνων Συνέλευσις έχει επανειλημμένα αναφέρει την ανάγκη για την προστασία και την ανάδειξη της ελληνικότητας, ιδιαίτερα σε σχέσει με την πολιτιστική μας κληρονομιά και της αρχαιολογικές υπηρεσίες της χώρας.
Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ο Πολιτικός Φορέας παρουσιάζει την αναβάθμιση του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών σε διάφορους τομείς, με στόχο την επιστροφή στις ρίζες και την προστασία της ελληνικής ταυτότητας και κληρονομιάς.
Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί με την ενίσχυση των υπηρεσιών, αλλά και με την στελέχωσή τους από Έλληνες πολίτες οι οποίοι θα αναγνωρίζουν και θα ενσωματώνουν την ελληνική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά στις αποφάσεις τους έχοντας την απαιτούμενη παιδεία και την αφοσίωση στην ανάδειξη της ελληνικότητας.
Επιστροφή στην εθνική ταυτότητα και το ελληνικό πνεύμα , σε όλους τους τομείς του κράτους.
Θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα αρχαιολογικών υπηρεσιών της χώρας με στόχο την καλύτερη διαχείριση και προστασία των αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων, αλλά και την στελέχωση των υπηρεσιών με ειδικούς που θα διαθέτουν βάθος γνώσης της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, εξασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα και την διατήρηση των αρχαιολογικών θησαυρών για τις επόμενες γενιές.