Η Ε.Ε. Είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ουκρανίας, αφού μετά την ομόφωνη έγκριση του νέου πακέτου των 50 δις ευρώ για τα έτη 2023-2027, η συνολική Ευρωπαϊκή ενίσχυση φτάνει στα 185 δις ευρώ μετά τις ΗΠΑ.
Βεβαίως προσθέτουμε και τα ξεχωριστά πακέτα στήριξης από κράτη μέλη της Ε.Ε. όπου ξεχωρίζει η οικονομική ενίσχυση της Γερμανίας με 20 δις, στην όλη οικονομική βοήθειά που φτάνει στα 185 δις όπου συμμετέχουν αναλογικά με το ΑΕΠ τους οι παρακάτω χώρες, Λιθουανία, Εσθονία, Νορβηγία, Λετονία, Σλοβακία, Πολωνία, Ολλανδία και Φινλανδία.
Το προτεκτοράτο Ελλάς μέχρι και τον Απρίλιο του 2022 ήταν η 8Η στον κόσμο χώρα στη στήριξη με όπλα στην Ουκρανία.

Είχε δώσει 260 εκατομμύρια σε στρατιωτικό υλικό έως εκείνο το χρονικό διάστημα και συνέχισε να δίνει χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό σήμερα εφόσον η κυβέρνηση αρνείται να δώσει αναλυτικά στοιχεία, απογυμνώνοντας εντελώς την άμυνα της Χώρας μας. Από τον Ιανουάριο 2023 έως τον Ιανουάριο 2024 δόθηκαν άλλα 200 εκ. ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,09% του κρατικού ΑΕΠ και μαζί με την Ε.Ε. συνολικά έχουν δοθεί 200 δις. ευρώ υποτίθεται να πλήξουν υποτάξουν την Ρωσία. Στην πραγματικότητα οι μόνοι που επλήγησαν ανεπανόρθωτα είναι η ΕΕ και οι ευρωπαίοι πολίτες με την ρωσική οικονομία να καταλαμβάνει το 2023 την 5η θέση παγκοσμίως και τα 12 πακέτα κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ να αποδειχθούν ένα μεγάλο φιάσκο.
Για να έρθουμε στην ελληνική πραγματικότητα οι Έλληνας πολίτες με τις καθημερινές δυσκολίες να αυξάνονται, έχοντας φτάσει στα όρια της φτώχειας, αναρωτιούνται γιατί κάναμε εχθρό την Ρωσία από την μία και γιατί η Ελλάδα ενεπλάκη σε διεθνείς συγκρούσεις όπως αυτή στην Ουκρανία.
Προτεραιότητά των Ελλήνων είναι η επιβίωση τους αυτή την στιγμή. Μπαίνει σε πρώτο πλάνο η διασφάλιση της ασφάλειας τους καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της για το μέλλον της Ελλάδος η οποία ξεπουλιέται σε τιμή ευκαιρίας και όλη η κρατική στήριξη πάει στην Ουκρανία, αφήνοντας τους πολίτες σε δεύτερη μοίρα.
Το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 386 δισεκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία από το CEIC Data). Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 161.9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας για το έτος 2023
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαράδεκτο η χώρα μας να συνεισφέρει σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο στην Ουκρανία, μια χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει τόσα σοβαρά θέματα να επιλύσει στο εσωτερικό της.

Αυτό το ποσόν, που προορίζεται για την υποστήριξη μιας χώρας σε πόλεμο, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας.
Κάθε χρόνο, η Ελλάδα καταστρέφεται από καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α. ωστόσο, δεν έχουμε δει ποτέ ένα αντίστοιχο ποσό να διατίθεται η έστω και μικρότερο, για την αναβάθμιση των υποδομών μας, την πρόληψη και την προστασία από τις πυρκαγιές των δασών μας, ή για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων και αεροσκαφών. Αυτοί οι πόροι, κρίσιμοι για την ασφάλεια του έθνους μας, συνεχώς παραμελούνται. Αυτό είναι απαράδεκτο!
Επιπλέον, κανένα σημαντικό ποσόν δεν έχει διατεθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μας. Αυτό μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε: ποιος πραγματικά κινεί τα νήματα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Από το 2010, η χώρα μας βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση των διεθνών δανειστών, και όμως, οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα του λαού μας.
Αυτή η κατάσταση είναι ανυπόφορη.
Απαιτούμε άμεση επανεκτίμηση των εθνικών προτεραιοτήτων.
Είναι επιτακτικό οι δημόσιοι πόροι να χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα μας, να προστατεύσουν τους πολίτες μας και να βελτιώσουν τις υποδομές μας.
Πρέπει επίσης να ξεκινήσουμε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο για τη διαχείριση του χρέους μας και για τις δημοσιονομικές επιλογές που γίνονται στο όνομά μας.
Ήρθε η ώρα να λάβουμε υπεύθυνες και διαφανείς αποφάσεις για να εξασφαλίσουμε ένα ευημερούν και ασφαλές μέλλον για την Ελλάδα. Το status quo δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ας δράσουμε τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.
Σπύρος Λευθεριώτης