Γράφει η Χούτου Θεολογία
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 950 ευρώ μεικτά ανέφερε η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ότι θα διασφαλιστεί με νομοθεσία η αδυναμία μείωσής του. Όπως επεσήμανε η κα Κεραμέως, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται βάσει ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη δύο οικονομικούς δείκτες.
Ο πρώτος είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και μάλιστα ο πληθωρισμός για το 20% της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας και ο δεύτερος είναι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ο κατώτατος μισθός θα υπολογίζεται, κατά τα γαλλικά πρότυπα, από το 2028 με έναν μαθηματικό τύπο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία, όπως τον πληθωρισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά, την αγοραστική δύναμη και το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών, Η κυβερνητική απόφαση παρουσιάζεται ως ένα σημαντικό επίτευγμα υπέρ των εργαζομένων, μια κίνηση που υποτίθεται ότι προστατεύει το βιοτικό τους επίπεδο.
Ωστόσο, παραμένουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πραγματική αποτελεσματικότητα και σκοπιμότητα αυτού του νόμου, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η δυσμενής οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και η αβεβαιότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που ήδη λειτουργούν σε περιβάλλον υψηλής φορολογίας, δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών και έντονου ενεργειακού κόστους, καλούνται να ανταπεξέλθουν και σε αυξημένες μισθοδοσίες.
Η αύξηση των μισθών, για τις επιχειρήσεις είναι μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Πολλές από αυτές βρίσκονται ήδη στα όρια της βιωσιμότητας και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αντέξουν το αυξημένο κόστος εργασίας, ιδίως χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης ή μείωσης άλλων οικονομικών υποχρεώσεων.
Η νέα επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε περιορισμό του προσωπικού, και σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμα και στο κλείσιμό τους. Η επιβίωση της επιχείρησης συνδέεται άρρηκτα με τη διατήρηση θέσεων εργασίας, και αν η οικονομική πίεση συνεχιστεί, οι απολύσεις ή η μείωση του αριθμού των εργαζομένων θα καταστεί αναπόφευκτη συνέπεια. Έτσι, ο νόμος που στοχεύει να ενισχύσει τον κατώτατο μισθό μπορεί τελικά να καταλήξει να πλήξει τους ίδιους τους εργαζόμενους, όταν οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.
Από την πλευρά των εργαζομένων, η αναγγελία της αύξησης στα 950 ευρώ μεικτά μέχρι το 2027 εγείρει ερωτήματα για την ενδιάμεση περίοδο. Τι θα γίνει μέχρι τότε; Με την αύξηση να αργεί τρία χρόνια, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν μισθό που παραμένει χαμηλότερος από το κόστος ζωής, το οποίο διαρκώς αυξάνεται. Οι ανάγκες καθημερινότητας δεν περιμένουν, και ο τρέχων μισθός δεν καλύπτει επαρκώς ούτε το βασικό κόστος ζωής για πολλούς εργαζομένους.
Αυτό το νέο καθεστώς μισθών έρχεται επίσης σε σύγκρουση με την πραγματικότητα των τιμών στην αγορά. Η σταθερή άνοδος των τιμών των καταναλωτικών αγαθών, των ενοικίων και των υπηρεσιών σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώνεται
Η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει τις αυξήσεις και τις αλλαγές μέσω όρων και εννοιών όπως «αλγόριθμοι», «δείκτες» και «στατιστικές». Όροι που μοιάζουν επιτηδευμένοι και απομακρυσμένοι από την καθημερινότητα του μέσου εργαζομένου ή του εργοδότη.
Στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς τους όρους χρησιμεύουν μόνο για να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών, προωθώντας μια ψευδαίσθηση σταθερότητας και ανάπτυξης, η οποία όμως παραμένει θεωρητική. Με σκοπό την αδράνεια των πολιτών.
Τελικά, η καθιέρωση αυτού του κατώτατου μισθού εξυπηρετεί ουσιαστικά κάποιον;
Το επιχείρημα ότι προστατεύονται οι εργαζόμενοι τίθεται υπό αμφισβήτηση, όταν ο μισθός παραμένει ανεπαρκής για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης. Παράλληλα, η επιβάρυνση των επιχειρήσεων τις τοποθετεί σε θέση που δεν ευνοεί ούτε την ανάπτυξή τους ούτε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Εν τέλει, ο νόμος φαίνεται να εξυπηρετεί περισσότερο μια πολιτική σκοπιμότητα παρά μία βιώσιμη οικονομική στρατηγική.
Ο Νομοθέτης οφείλει να λαμβάνει υπόψιν το σύνολο των αναγκών των πολιτών ώστε ο νόμος να ευνοεί συλλογικά και να μην παράγει άδικο.
Ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που μίλησε και αποτύπωσε την ουσία του νόμου είναι ο κύριος Αρτέμης Σώρρας πρόεδρος του Πολιτικού Φορέα ”Ελλήνων Συνέλευσις”.
Παράγουν άδικο στην ζωή και τον βίο των ανθρώπων που το εισπράττουν και το άδικο το μετονομάζουν δίκαιο. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό για τον Πολίτη όπου οι νόμοι θα δημιουργούνται από ανθρώπους φανερά στο φως και με δημόσιο διάλογο και θα φιλτράρονται από το Ελλάνιο Αξιακό Σύστημα που είναι η ίδια δομή της δημιουργίας των ανθρώπων και που δεν θα υπάρξει ασυλία σε όποιον παράξει άδικο εις βάρος του πολίτη άρα και της ίδιας του της Πολιτείας όπου ο νόμος γεννά το δίκαιο και το δίκαιο γεννά τον νόμο του δικαίου του.