Χούτου Θεολογία
Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος να φέρεται να αναλαμβάνει προσωπικά την προώθηση του θέματος.
Η Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια Νομικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα γλυπτά του Παρθενώνα, μιλώντας πρόσφατα στο ΕΡΤΝews αναφέρθηκε στην θετική συγκυρία που διαμορφώνεται υπέρ μας και η κοινή γνώμη στη Βρετανία είναι πλέον σαφώς ευνοϊκή προς την επιστροφή των γλυπτών.
Σε μια δημοσκόπηση του 2022 ,το 78% των αναγνωστών της Sunday Times τάχθηκε υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα.
Η κυρία Σταματούδη αναφέρει ότι εκτός από τον τύπο και τους πολίτες της Βρετανίας, είναι και Βρετανοί πολιτικοί θετικά διακείμενοι υπέρ των ελληνικών θέσεων. Όπως ο Κιρ Στάρμερ ήδη από την αντιπολίτευση προκύπτει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελληνικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, οι συνομιλίες μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να έχουν προχωρήσει άτυπα, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος να πραγματοποιεί συνεχείς επαφές στο ανώτατο επίπεδο. Φυσικά δεν έχουν γίνει επίσημες δηλώσεις από τις δύο πλευρές και ούτε αναμένουμε να γίνει κάτι.
Ωστόσο, όπως σημείωσε η κ. Σταματούδη, παραμένουν κρίσιμα θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Η Βρετανία προτείνει τον δανεισμό των Γλυπτών, κάτι που απορρίπτεται από την ελληνική πλευρά, η οποία επιδιώκει την μόνιμη επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών με το υπόλοιπο σύνολο που βρίσκεται στην Αθήνα.
Αντιφάσεις της Πολιτικής Πραγματικότητας;
Να σημειωθεί ότι, η έλλειψη επίσημης αναγνώρισης του ζητήματος στην ατζέντα συναντήσεων ηγετών των δύο χωρών δημιουργεί ερωτήματα για την δέσμευση τους. Ενώ το θέμα προβάλλεται ως βασική προτεραιότητα, παραμένει ”χαμηλών τόνων”, αποτρέποντας την άμεση κινητοποίηση της διεθνούς γνώμης.
Αυτές οι πολιτικές πρακτικές υποδηλώνουν έναν επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος, που αποσκοπεί στη διαχείρηση των προσδοκιών του ελληνικού λαού. Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία ενωμένη ζητά την επαναφορά της πολιτιστικής της κληρονομιάς, τέτοιες τακτικές αποπροσανατολισμού είναι προβληματικές.
Το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών αποτελεί μέρος της ευρύτερης αποκατάστασης του εθνικού κύρους. Είναι άτοπο από την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται κάτι που δικαιωματικά ανήκει στην Ελλάδα, στους Έλληνες, χωρίς αυστηρούς όρους και σαφή χρονοδιαγράμματα.
Είναι οξύμωρο Έλληνες πολιτικοί χωρίς αιδώ να προσβάλλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά με το να μην έχουν ισχυρή θέληση για την επιστροφή αυτών των αριστουργηματικών έργων τέχνης της κληρονομιάς μας.
Ο πολιτιστικός θησαυρός του Παρθενώνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητας των Ελλήνων.
Αντί να συζητούνται συμβιβαστικές λύσεις η χώρα οφείλει να προσεγγίσει το ζήτημα με σαφήνεια και σταθερή θέση, βάζοντας τέλος σε δεκαετίες καθυστερήσεων.
Η συμβιβαστική πρόταση του δανεισμού δεν ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων.
Η επιστροφή των Γλυπτών είναι ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς, κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δίκαιο από τον Ελληνικό Λαό να απολαμβάνει την αισθητική αρτιότητα και ομορφιά των μνημείων των προγόνων του στον χώρο που γεννήθηκαν.
Έχει ωριμάσει ο καιρός. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να επιλέξουμε άξιους Έλληνες σε θεσμικές θέσεις, για να απαιτήσουν με κάθε νομιμότητα, την επιστροφή όχι μόνον των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και την αναγνώριση των πνευματικών δικαιωμάτων του Έθνους των Ελλήνων σε κάθε πολιτιστικό κληροδότημα απανταχού στον πλανήτη.