ΔΝΤ: Υψηλότερη ανάπτυξη για την ρωσική οικονομία, από τις χώρες της G7

ΔΝΤ: Υψηλότερη ανάπτυξη για την ρωσική οικονομία, από τις χώρες της G7

Παρά την επιβολή κυρώσεων στο Κρεμλίνο για την εισβολή του στην Ουκρανία, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του Ιανουαρίου για τη ρωσική οικονομία φέτος και εκτίμησε ότι ενώ η ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη το 2025, πλέον αναθεωρεί και μιλά για ακόμα υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως στο 1,8%.
Μάλιστα οι επενδύσεις από ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις και η «στιβαρότητα στην ιδιωτική κατανάλωση» στη Ρωσία προώθησαν την ανάπτυξη παράλληλα με τις ισχυρές εξαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με την Petya Koeva Brooks, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ.


Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο και τον Φεβρουάριο, το BBC αποκάλυψε ότι εκατομμύρια βαρέλια καυσίμου από ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθούσαν να εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τις κυρώσεις.

Η πρόβλεψη θα είναι τρομακτική για τα δυτικά έθνη που προσπάθησαν να απομονώσουν οικονομικά και να τιμωρήσουν τη χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Από την πλευρά της, η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις στις κρίσιμες βιομηχανίες της, την έχουν κάνει πιο αυτάρκη ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν «παραμείνει σταθερές» και οι κρατικές δαπάνες «παρέμειναν υψηλές» συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, όπως σημειώνει το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ βλέπει για τη Ρωσία τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης, για τις προηγμένες οικονομίες της Δύσης η πρόβλεψή του είναι πολύ πιο μετριοπαθής, καθώς για τις ΗΠΑ «βλέπει» ανάπτυξη  2,7% ενώ για τις άλλες χώρες της G7, εκτιμά ότι η Γερμανία θα τα πάει χειρότερα, με εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ το 2024 μόλις 0,2%, και έπονται στις κακές αποδόσεις των οικονομικών τους η Βρετανία (0,5%) και η Γαλλία (0,7%).

Παράλληλα, οι εξαγωγές πετρελαίου και αγαθών σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα σε υψηλές τιμές, επέτρεψαν στην Ρωσία να επιτύχει ισχυρά έσοδα, τροφοδοτώντας την «μηχανή» της ρωσικής οικονομίας.

Μεγάλη ανάπτυξη καταγράφει και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς οι αμυντικές δαπάνες και η παραγωγή έχουν εκτοξευθεί. Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει προσαρμοστεί σε μια «νέα κανονικότητα», καθώς η οικονομία της έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του πολέμου.

Μετά από έρευνα του Reuters διαπιστώνεται ότι περισσότερο από το ένα δέκατο του ρωσικού φυσικού αερίου που έφτανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω αγωγών έχει αντικατασταθεί από ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο που παραδίδεται στα λιμάνια της ΕΕ, παρά τη διακηρυγμένη προσπάθεια του μπλοκ να περιορίσει στο ελάχιστον την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, η αύξηση των παραγγελιών LNG είναι εν μέρει αποτέλεσμα των εκπτώσεων των τιμών από μεριάς Ρωσίας όπως λένε πηγές του κλάδου.

Η Ρωσία έστειλε περισσότερους από 15,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρωσικού LNG στα λιμάνια της ΕΕ το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kpler, μια μικρή αύξηση από το 2022 (1,3%) και αλματώδης αύξηση κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2021.

Η ιδιωτική ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek πούλησε πέρυσι στην ΕΕ φορτία σε μειωμένες τιμές, τα οποία απορρίφθηκαν από αγοραστές σε άλλα μέρη του κόσμου, ενώ η κρατική Gazprom αύξησε τις εξαγωγές από το νέο της project Portovaya LNG, αντισταθμίζοντας τις μειωμένες παραδόσεις του αγωγού προς τα δυτικά. πηγή ΟΤ

Αυτοκτονική αποδεικνύεται η ανάμειξη και εμπλοκή της ΕΕ στον πόλεμο Ρωσιας- Ουκρανίας, με μόνες χαμένες τις οικονομίες των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Η εκτόξευση των τιμών το 2022 εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έπληξε τα νοικοκυριά των ευρωπαίων πολιτών.

Το ζήτημα είναι ότι δεν ερωτήθηκαν οι ευρωπαίοι πολίτες για την πολιτική που ασκειται από την ΕΕ. Δεν ενημερώθηκαν για τις συνέπειες εμπλοκής σε αυτή την πολεμική διαμάχη δύο χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ ούτε για ποιων τα συμφέροντα γίνεται αυτός ο πόλεμος.

Αντιθέτως αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα ότι το σιωνιστικό λόμπι της αμερικής κινεί τα νήματα στην ΕΕ, η οποία εντέλει είναι μια εμπορική κοινοπραξία που έκαναν χώρες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου για την γενικότερη ευημερία της και τις εμπορικές συναλλαγες εντός κι εκτος ΕΕ. Οι μηχανισμοί της ΕΕ δεν είναι εκεί για να εκτελούν οι κυβερνήσεις τις αποφάσεις της αλλά για να εκτελεί τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των κρατών μελών, των εταίρων δηλαδή της εμπορικής αυτής κοινοπραξίας υπέρ των ευρωπαίων πολιτών.

Την διασάλευση αυτής της σχέσης μόνον οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να την επαναφέρουν στην ορθή στάση και θέση, με την συμμετοχή τους στα κοινά και ειδικά τώρα που κινδυνεύει ολόκληρη η γηραιά ήπειρος.

Δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες δια της ψήφου τους στις ευρωεκλογές που θα λάβουν χώρα στις 4 Ιουνίου 2024 να θέσουν όρια στους τεχνοκράτες και να ασκήσουν οι ίδιοι πολιτική για το μέλλον τους.

Αθανασία Πεκλάρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *