Αθανασία Πεκλάρη
΄Οταν αναφερόμαστε σε θέματα πολιτισμικά, όπως η άυλη ή υλική πολιτιστική κληρονομιά, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό κάθε ανθρώπου είναι η Αρχαία Ελλάδα. Και δεν είναι κάτι που πάλιωσε το αρχαίο, αντιθέτως είναι η Αρχή κάθε αρχικής δημιουργίας μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Είναι η αέναη σύνδεση μας με τους προγόνους μας που χάραξαν πολιτισμικά όλα τα κοινωνικά συστήματα τα οποία βασίζονται στον Ελληνικό πολιτισμό.
Η Ελλάδα κατέχει μακράν την πλουσιότερη πολιτιστική κληρονομιά στον πλανήτη. Και πως να μη την κατέχει, εφόσον είναι το αρχαιότερο Έθνος που εισήλθε για να κατοικήσει στην Γη αυτή.
.Η κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού Ελλάς σφύζει από αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, έργα τέχνης απαράμιλλου κάλους και αισθητικής, αλλά και η ίδια η γραμματεία μας, η ουράνια γλώσσα μας και όλα τα επιτεύγματα των προγόνων μας.
Η πολιτιστική κληρονομιά μας , είναι η απτή και ορατή απόδειξη του μεγαλειώδους πολιτισμού και του αξιακού συστήματος με το οποίο βίωναν και δημιουργούσαν οι πρόγονοί μας μέσα στον χρόνο, αναδεικνύοντας παράλληλα το μεγαλείο του ίδιου του ανθρώπου.
Η διαφύλαξη διατήρηση και συντήρησή της, είναι υψίστης σημασίας, για έναν διαρκή ιστορικό διάλογο μεταξύ του παρελθόντος που διαμορφώνει επεμβαίνοντας διορθωτικά όπου χρειάζεται και ανελικτικά το παρόν δημιουργώντας το μέλλον. Είναι μία αδιαίρετη τριαδική μονάδα
Επίσης είναι ένα τεράστιο οικονομικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο από όλον τον πλανήτη που διψούν να περιηγηθούν στα ιστορικά μέρη όπου πάτησαν και μεγαλούργησαν οι Αρχαίοι Έλληνες και να εναρμονιστούν με τις ενέργειες του χώρου, αποδίδοντας τον μέγιστο θαυμασμό τους.
Εν έτι 2024 στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας με τα « τεράστια επιτεύγματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των Αθηνών» όπως καυχιέται ο κ. Πρωθυπουργός της Ελλάδος η Κυβέρνηση του με μέθοδο και στόχο υλοποιεί έργα και μεταρρυθμίσεις που κάνουν το κράτος πιο ψηφιακό και πιο αποτελεσματικό, ένα κράτος που στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη, τον σέβεται και συνεχώς κερδίζει την εμπιστοσύνη του.
Έρχεται να διαψεύσει το κυβερνητικό αφήγημα η δήλωση ΟΔΑΠ Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων :
Χωρίς ιστοσελίδα το 79% των μουσείων στην Ελλάδα.
Η επισκεψιμότητα σε 200 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της ελληνικής επικράτειας είναι πολύ χαμηλή που σημαίνει ότι υποδέχονται από κανέναν έως 6.000 χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο.
Την μελέτη παρουσίασε για λογαριασμό του ΟΔΑΠ η κ. Φασουλά στο συνέδριο με τίτλο «Experience. Culture. Everywhere. – Conecting the Dots», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 39ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO.
«Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την μελέτη είναι ότι οι τόποι αυτοί δεν είναι ορατοί, δεν τους ξέρει σχεδόν κανείς».
Ενώ υπάρχει αυξημένη εποχικότητα ειδικά στους τόπους της νησιωτικής περιφέρειας, το χειμώνα δεν έχουν πλοία, εκεί που η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα εξαρτάται από την εποχικότητα της τουριστικής κίνησης. Επίσης το 78% των αρχαιολογικών χώρων και το 35% των μουσείων, βρίσκονται σε περιοχές χωρίς σταθερό δημόσιο συγκοινωνιακό μέσο εμποδίζοντας την προσέλευση των τουριστών. Και πολλοί αρχαιολογικοί μας χώροι βρίσκονται εντελώς παρατημένοι και κρυμμένοι από βλάστηση που τα καλύπτει κάνοντάς τους αόρατους στα μάτια όχι μόνον των τουριστών αλλά και των Ελλήνων πολιτών.
Η ψηφιακή ένδεια της κυβερνητικής πολιτικής για την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι παραπάνω από ύποπτη, την στιγμή που χρηματοδοτεί από τα χρήματα των Ελλήνων εταιρείες με αναθέσεις εκατομμυρίων για την ψηφιοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού αλλά δεν κάνει ούτε μία ανάθεση για έργο κατασκευής ιστοσελίδων ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Ο Πολιτικός Φορέας Ελλήνων Συνέλευσις με απόλυτο σεβασμό προς τους Έλληνες πολίτες και προς τους προγόνους μας, δεσμεύεται ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον φορέα του Εθνους των Ελλήνων θα αναδείξει το μεγαλείο της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, απόρροια του μεγαλειώδους Πολιτισμού μας, αναβαθμίζοντας όλες τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Θα φανερωθούν όλοι οι κρυμμένοι αρχαιολογικοί χώροι που σκοπίμως καλύπτονται κρύβοντας το μεγαλείο της Ελληνικότητας.
Πάνω από 30.000 χιλιάδες αρχαιολογικοί χώροι θα αναβιώσουν, θα αναδειχτούν και θα αποτυπωθούν σε έναν αρχαιολογικό Χάρτη, όπου ειδική επιτροπή θα φροντίσει για τον καθαρισμό την συντήρηση και διατήρησή τους, αλλά και την άνετη προσβασιμότητα τους από όλους τους πολίτες. Ώστε όλοι να απολαμβάνουν και να εναρμονίζονται από τους ενεργειακούς χώρους και η Χώρα να εισπράττει εκτός όλων των άλλων, τα οικονομικά οφέλη ενός από τους πιο νευραλγικούς τομείς της Οικονομίας του Ελληνικού την Πολιτιστική μας Κληρονομιά.