Η Συνδιάσκεψη COP 28 και η μετάβαση στην μετάβαση.

Η Συνδιάσκεψη COP 28 και η μετάβαση στην μετάβαση.

Οι ευχές ως γνωστόν δεν κοστίζουν τίποτε και δεν καλείσαι να τις εκπληρώσεις. Αυτό συνέβη και στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ως άνω αναφερθείσα συνάντηση 200 χωρών .Ένα «σχέδιο» για να γίνει εφικτός ο στόχος της συγκράτησης της «ανόδου της θερμοκρασίας» του πλανήτη  μας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.


Με την σταδιακή εγκατάλειψη  των ορυκτών καυσίμων και την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, με την εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών πάρκων, φύτευση ανεμογεννητριών και κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων.

Όσον αφορά τα υδροηλεκτρικά είναι οικολογικά εάν η απαιτούμενη κατασκευή φραγμάτων δεν επηρεάσει αρνητικά τον περιβάλλοντα χώρο.

Η μετάβαση στις άλλες δυο μορφές παραγωγής ενέργειας, φωτοβολταϊκά /ανεμογεννήτριες, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το πόσο οικολογικές κατασκευές είναι και κατά πόσο η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της  ανθρωπότητας.

Με μέσο όρο ζωής  τα 20 έτη για τις γεννήτριες και κάτι περισσότερο τα ηλιακά πάνελ είναι γνωστό από ανάλογες μετρήσεις και έρευνες  ότι δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και εγκατάστασης .

Συν τοις άλλοις  τα υλικά κατασκευής των δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Αρνητικό παράγοντα αποτελεί και η αδυναμία αποθήκευσης της ενέργειας   λόγω του ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη μπαταρίες με την απαιτούμενη χωρητικότητα. Ο ρυθμός παραγωγής της εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε (αέρας  και ήλιος ) και αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο μειονέκτημα λόγω του ότι η βιομηχανία για να λειτουργήσει χρειάζεται σταθερότητα στην παραγωγή ενέργειας.

Ένα παράδειγμα κόστους μιας μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκίνητου τύπου Υ όπως λέγεται και καλύπτει όλο το αμάξωμα του αυτοκίνητου κάτω από τον χώρο των επιβατών έχει διάρκεια ζωής 10 έτη.

Για μια τέτοια μπαταρία , ένας εκσκαφέας τύπου 994 CAT πρέπει να μετακινήσει 250 τόνους χώμα οι οποίοι 250 τόνοι πρέπει να επεξεργαστούν για να εξαχθούν τα συγκεκριμένα υλικά κατασκευής. Αυτό το μηχάνημα σε 12 ώρες καταναλώνει 264 γαλόνια Diesel. Ο κάθε ένας μπορεί να κάνει τον υπολογισμό. Πόσο οικολογικό αλήθεια είναι όλο αυτό;

Στον οικονομικό τομέα τώρα της μετάβασης αυτής στην πράσινη ενέργεια ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζόν Κέρι  ρωτήθηκε πριν από μερικούς μήνες από το κογκρέσο, σε μια ομιλία του εκεί , πόσο θα κοστίσει το εγχείρημα της πράσινης μετάβασης;. Το ποσό που ανέφερε ….κρατηθείτε 1,4 τετράκις εκατομμύρια  δολάρια! Δηλαδή το 1,4 ακολουθούμενο από 14 μηδενικά! Τόνισε δε  ότι, έχουν λόγο όλοι εκεί να είναι αισιόδοξοι και να συγχαρούν … ο ένας τον άλλον. Ποιον λόγο άραγε εννοούσε;  

O δε Γάλλος πρόεδρος την χαρακτήρισε σημαντικό στάδιο στην μετάβαση αυτή χωρίς ορυκτά καύσιμα. Τόνισε και τον ρόλο κλειδί της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη μετάβαση.

Η  υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της ίδιας χώρας σημείωσε ότι η συμφωνία της COP 28 είναι μια νίκη… της «Κλιματικής Διπλωματίας».

Το οξύμωρο σε αυτό το ούτως η άλλως θέατρο του παράλογου είναι ότι , αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης η Βραζιλία ανακοίνωσε νέο διαγωνισμό έρευνας και εξόρυξης , Αγγλία και Νορβηγία συνεχίζουν ακάθεκτες και όλοι οι συμμετέχοντες με τον έναν η τον άλλον τρόπο αυξάνουν τις παραγωγές τους σε ορυκτά καύσιμα.!

Ήδη οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει την Σαουδική Αραβία στην παραγωγή πετρελαίου με 13,4 δις βαρέλια ημερησίως .

Σε όλον αυτόν τον οικονομικό και ενεργειακό ανταγωνισμό , τα κράτη έχουν ρόλο εκπροσώπου των  ιδιωτικών εταιριών παραγωγής μεταφοράς και εμπορίας ενός βασικού προϊόντος όπως είναι η ενέργεια.

Θα έπρεπε ως Κράτος έχοντας την Κραταιότητα, την δύναμη που απορρέει από τους πολίτες, με εκπρόσωπο την εκάστοτε κυβέρνηση και με δεδομένο, ό,τι  υπάρχει στον αέρα, στο  έδαφος πάνω, κάτω από το έδαφος, στην θάλασσα, κάτω από τον βυθό της θάλασσας, είναι περιουσία των πολιτών και η όποια εκμετάλλευση των πόρων αυτών θα πρέπει να έχει ως στόχο το όφελος και την ευημερία τους, δεχόμενοι την  ιδιωτική πρωτοβουλία με συμμετοχή στις επενδύσεις αλλά με ένα λογικό ποσοστό κέρδους του ιδιώτη επενδυτή.

Η σημερινή κατάσταση των Golden Boys και των Managers με εξαψήφιους μισθούς, προσβάλει την ίδια την φυσιολογία, την ύπαρξη και την νοημοσύνη των πολιτών όλων των κρατών στον πλανήτη εν γένει.-

Σαμαράς Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *